IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият кабинет на Италия обнадежди пазарите в Европа

Пазарните участници смятат, че ЕЦБ ще понижи допълнително основната лихва

19:21 | 29.04.13 г.
Новият кабинет на Италия обнадежди пазарите в Европа

Оптимизмът се настани и на европейските пазари, след като новото италианско правителство положи клетва вчера, а от САЩ излязоха добри данни за потребителските разходи, които формират 70% от американската икономика, и предварителните договори за продажба на стари жилища.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се повиши с 0,5% до 297 пункта. От началото на месеца индексът е добавил 1,2%, като се очертава да регистрира 11-ти пореден месец на повишение, след като се засилиха спекулациите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще понижи допълнително основната лихва.

Освен добрите данни от САЩ, днес стана ясно, че потребителското доверие в еврозоната също се е повишило с 1,2 пункта през април, като в Испания е отчетен ръст от 1 пункта въпреки рекордната безработица.

Същевременно обаче доверието в икономиката на еврозоната е спаднало за втори пореден месец, сочат данните на Европейската комисия. Индексът, изчисляван от институцията, се е понижил до 88,6 пункта, докато анализатори очакваха по-малък спад до 89,3 пункта.

Разочароващите числа отразяват трудният път, който еврозоната трябва да измине, за да преодолее рецесията. Най-обезпокоителното в случая е, че песимизмът вече обхваща и Германия, която се счита за двигател на икономиката на еврозоната.

Това обаче не подкопа оптимизма на пазарните участници, които оцениха положително новината за сформирането на коалиционно правителство в Италия. Както беше обещал президентът Джорджо Наполитано, страната имаше кабинет преди отварянето на пазарите днес, а тази вечер предстои парламентът да гласува вот на доверие.

Същевременно новият премиер Енрико Лета втвърди позицията си, че страната има нужда от мерки за растеж, а ако се продължи с икономиите, “Италия просто ще умре”, коментира той в реч пред парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още