IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за ръста в САЩ не се харесаха и на европейските инвеститори

Индексите обаче запазиха солидни седмични печалби благодарение на спекулациите, че разочароващите данни от еврозоната ще накарат ЕЦБ да понижи основната лихва

19:51 | 26.04.13 г.
Данните за ръста в САЩ не се харесаха и на европейските инвеститори

Основните индекси на големите европейски борси приключиха днешната сесия с понижения, прекъсвайки 5-дневна печеливша серия, след като данните за икономическия растеж в САЩ през първото тримесечие не оправдаха очакванията на анализаторите, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 изтри 0,33% до 295,89 пункта, но за седмицата удържа печалба от 3,7%. Това стана благодарение на развихрилите се спекулации, че поредицата от разочароващи макроикономически данни от еврозоната ще накарат Европейската централна банка да понижи основния си лихвен процент на заседанието през следващата седмица.

Днес германският вестник Handelsblatt съобщи, че президентът на германската централна банка Йенс Вайдман е изпратил поверително съобщение до Германския конституционен съд, вкоето критикува програмата за преки монетарни транзакции  на ЕЦБ. Представител на Бундесбанк е потвърдил, че тя е получила искане от съда за изявление по програмата, насочена към изкупуване на държавни облигации на държави от еврозоната с високи разходи за заемане на средства от пазарите след молба от съответното правителство. Мнението на финансовата институция е било изпратено през декември.

Германският канцлер Ангела Меркел пък се включи в дебата за лихвените проценти в Европа, заявявайки, че ЕЦБ е притисната между необходимостта от по-ниски лихвени проценти в бедстващите държави от еврозоната и желанието на някои германци за по-високи лихви.

Германският индекс DAX 30 отстъпи с 0,23% до 7 814,76 пункта, запазвайки печалба от 4,8% за седмицата. Акциите на Commerzbank AG загубиха 3,3% от стойността си до 10,16 евро, но тези на BASF SE поскъпнаха с 3,4% до 72,30 евро, след като гигантът в химическата индустрия потвърди прогнозата си за ръст на приходите и печалбата за настоящата година.

Във Франция CAC 40 се понижи с 0,8% до 3 810,05 пункта, като печалбата му за седмицата се сви до 4,3%. Пазарната капитализация на PPR SA, собственик на бранда Gucci, намаля с 6,7% до 166,50 евро за акция, след като продажбите на компанията за първото тримесечие останаха под очакванията на анализаторите, а тези на Gucci в Китай намаляха.

Акциите на Total SA поевтиняха с 1,4% до 37,55 евро, след като компанията обяви спад на печалбата със 7% за първото тримесечие заради свиването на производството и понижаването на цените на суровината.

Британският индекс FTSE 100 загуби 0,25% до 6 426,42 пункта, задържайки седмична печалба от 2,2%, като акциите на Standard Life PLC понижиха стойността си с 1,2% до 387,30 пенса, след като главният финансов директор на компанията Джеки Хънт напусна, за да поеме поста главен изпълнителен директор в  Prudential U.K, чиято пазарна капитализация нарасна с 2,7% до 1 120 пенса за акция.

В Испания IBEX 35 изтри 0,81% до 8 297 пункта, след като правителството на страната влоши прогнозата си за икономическия растеж през тази година и отложи срока за постигане на изисквания от Европейския съюз размер на бюджетния дефицит. Индексът все пак отчете седмична печалба от 4,8%.

Пазарната капитализация на BBVA SA се сви с 1,4% до 7,20 евро за акция въпреки ръста на тримесечната печалба на банката със 73%, която обаче е реализирана благодарение на продажба на активи. Ако се премахне този ефект, печалбата намалява с 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още