IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добри новини от Острова обнадеждиха европейските инвеститори

Данните от еврозоната не бяха толкова оптимистични и подкрепиха спекулациите за евентуално предстоящо понижение на основната лихва на ЕЦБ

19:35 | 25.04.13 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси приключиха 5-та поредна сесия с печалби във вторник, след като стана ясно, че през изминалото тримесечие икономическият растеж на Великобритания е бил по-висок от очаквания и страната се е разминала с поредната рецесия, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 спечели 0,76% до 297 пункта, след ръста от 0,7% в сряда.

Европейските индекси изтриха загубите от сутринта, след като данни на Кралския статистически институт в Лондон разкриха, че икономиката на Великобритания е нараснала с 0,3% през първото тримесечие на годината, надхвърляйки очакванията на анализаторите за ръст от 0,1%.

Ако британската икономиката се беше свила за второ поредно тримесечие, това щеше да означава, че страната е изпаднала в трета поредна рецесия за последните 5 години.

След публикуването на новината британската лира поскъпна с над 1% до 1,54 долара от 1,5265 долара при късната търговия в сряда.

Други данни от еврозоната не бяха толкова оптимистични и подкрепиха спекулациите за евентуално предстоящо понижение на основната лихва на Европейската централна банка (ЕЦБ) с 25 базисни пункта.

В сряда стана ясно, че бизнес доверието в Германия през април се е понижило. Във вторник пък бяха публикувани данни за спад на мениджърските поръчки в страната .

„Икономисти спекулират с идеята, че по-слабите данни не винаги са лоши за пазарите. Много анализатори изтъкват, че временно лошите макроикономически резултати могат да принудят централната банка и политиците да предприемат дори още по-енергични икономически стимули“, казва Шварц Дала, трейдър на Spreadex.

„Въпреки това инвеститорите трябва да внимават с подобни хипотези, тъй като фактът, че приемаме с оптимизъм по-слабите данни, не решава проблемите в дългосрочен план“, допълва той.

Според Гай Фостър от Brewin Dolphin понижаването на лихвата на централната банка следващата седмица „изглежда сигурно“.

„За пазарите обаче ще е по-интересно да разберат, какво ЕЦБ може да направи в допълнение. Интересно е, как банката може да подкрепи кредитирането за малкия и средния бизнес. ЕЦБ може да вземе пример от програмата за финансиране на Английската централна банка (АЦБ)“, изтъква той.

Анализаторът допълва, че еврозоната може да спечели от потенциална промяна на германската позиция по въпроса за монетарните стимули в светлината на предстоящите през септември парламентарни избори.

„В Германия имаше огромна съпротива срещу не конвенционалната монетарна политика, както и към всякакви подобни мерки. С приближаването на изборите обаче ще са необходими стимули в подкрепа на икономиката и най-вероятно ще станем свидетели и на по-прагматичен подход към тези идеи“, допълва той. „Очакваме позицията на Берлин по въпроса за фискалната дисциплина да бъде смекчена“.

Wall Street стартира сесията на зелена територия след по-добри от очакваното данни за заетостта.

Британският FTSE 100 се повиши с 0,17% до 6443 пункта.

Единствено CAC 40 в Париж изгуби позиции, след като се раздели с 0,06% до 3840 пункта.

DAX 30 във Франкфурт спечели 0,95% до 7833 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още