IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Автомобилните компании поведоха нагоре европейските борси

Влияние на търговията оказаха и прогнозите, че ЕЦБ ще намали лихвата в еврозоната до 0,5 на сто

19:56 | 24.04.13 г. 1
Автомобилните компании поведоха нагоре европейските борси

Европейските борси завършиха сесията с ръст, поведени от данните на автомобилните компании. Очакванията, че Европейската централна банка (ЕЦБ) готви намаление на основния лихвен процент пък изтриха негативните настроени, породени от по-лошите от очакваното данни за бизнес доверието в европейския локомотив – Германия.

За втори пореден месец бизнес доверието, измервано от института Ifo записва спад. През април стойността му е 104,4 пункта, след 106,7 пункта през март. Очакванията на анализаторите бяха за спад, но далеч по-ограничен - до 106,2 пункта. 

Акциите на Peugeot Citroen поскъпнаха с 10% след като финансовите отчети показаха по-добри от очакваното продажби през първото тримесечие на тази година, макар и приходите да намаляват. От компанията обаче отчетоха сериозен ръст на продажбите си в Китай – увеличението през първите три месеца на годината е в рамките на 31%. С 25% се покачват продажбите и в Южна Америка.

Акциите на конкурента Volkswagen записаха ръст от 2,6 на сто, след като от финансовите отчети е видно, че компанията успява да постигне поставените цели за тази година, съобщи Bloomberg.

В резултат индексът Stoxx Europe 600 се повиши с 0,7% до ниво от 294, 63 пункта в края на търговския ден. FTSE 100 добави 0,4% към стойността си и приключи търговията на ниво 6 431,76 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 1,6% до 3 842,94 пункта.

Влияние на пазарите оказват и прогнозите, че ЕЦБ готви намаление на основната лихва по време на заседанието, насрочено за следващата седмица.  „Европейските пазари бяха подкрепени от очакванията за допълнителни стимули от страна на ЕЦБ, които помогнаха да бъдат преодолени настроенията след данните за спад на индексът Ifo, измерващ бизнес доверието в Германия”, коментира Иън Смит, стратег в Knight Capital Europe.

За намаление на основния лихвен процент залагат и анализаторите от Nomura, UBS и Royal Bank of Scotland. С рекордно ниско ниво на лихвата – до 0,5% от ЕЦБ ще се опитат да спрат свиването на икономиката на еврозоната. В момента основният лихвен процент в еврозоната е 0,75 на сто. 
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 11 години
ЕЦБ трябва да намали лихвата на 0.1%, а не на 0.5%. Еврозоната има крещяща нужда от количествени облекчения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още