IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Credit Suisse с рязък ръст на печалбата

Приходите на банката са обърнали тенденцията на спад от последните тримесечия

13:28 | 24.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Credit Suisse с рязък ръст на печалбата

Швейцарският холдинг Credit Suisse Group AG отчете ръст на нетната си печалба през първото тримесечие на 2013 г. Това се случва на фона на продължаващата тенденция към намаляване разходите и доусъвършенстване на дейностите по инвестиционното банкиране.

Базираната в Цюрих институция обяви, че резултатът е подкрепен от благоприятното сравнение с миналогодишния отчет, когато счетоводни разходи натежаха на представянето.

Приходите на институцията са нараснали с 19% след няколко тримесечия на постоянни спадове. Така те се увеличават до 7,19 млрд. франка от 6,05 млрд. франка през същото тримесечие на миналата година.

Резултатите от отчета на втората по големина швейцарска банка идват на фона на намаляващите разходи, предприети от компанията, които стартираха през 2011 г. и които засегнаха хиляди работни места. Програмата доведе до икономисването на 2,5 млрд. швейцарски франка, като планът е компанията да постигне намаляване на разходите с около 4,4 млрд. франка до края на 2015 г.

Служителите на пълен работен ден са намалели до 46 900 през първото тримесечие на 2013 г., като през същия период на изминалата година бройката беше 48 700.

Credit Suisse се отличава в своята стратегия от големия си конкурент - UBS AG. Докато UBS се фокусира върху частното банкиране и управление на средства, то Credit Suisse продължава тенденцията на изграждане на цялостен модел на универсално банкиране, което включва и дейностите по инвестиционното банкиране.

И двете банки обаче се борят с нарастващия регулаторен натиск на вътрешния пазар. Законовите разпоредби задължават двете корпорации да отделят 10% от основния си капитал с цел поемане на евентуални загуби, което влошава рентабилността.

Нетната печалба на Credit Suisse за периода скача до 1,3 млрд. франка от 44 млн. франка за същия период на миналата година. Тогава банката претърпя счетоводна загуба от 1,55 млрд. Франка заради собствените си дългове. Банките отчитат подобни загуби когато цената на дълга им на пазара нарасне, тъй като теоретично това би оскъпило обратното му изкупуване.

Анализаторите очакваха за първото тримесечие на 2013 г. нетна печалба от 1,2 млрд. франка и приходи в размер на 7,4 млрд. франка.Възвръщаемостта на собствения капитал за периода пък е 14%.

В поделението за инвестиционно банкиране печалбата преди данъци е нараснала от 907 млн. на 1,3 млрд. франка, а при приходите почти няма изменение и те са 3,9 млрд. франка .

Частното банкиране за заможни клиенти е донесло печалба преди данъци от 881 млн. франка, което е спад спрямо постигнатите година по-рано 951 млн. франка.

В банката през първото тримесечие са привлечени нови 12 млрд. франка за управление от клиенти. На фона на продължаващото изтегляне на активи на частни клиенти в Западна Европа, предизвикани от регулаторни разпоредби,  свързани с традиционната банкова тайна в страната, банката обяви силен ръст на частното банкиране в в Азия, Швейцария и Америка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още