IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джорджо Наполитано започва спешни консултации за сформиране на правителство

Президентът на Италия обвини партиите в безотговорност и заплаши, че ако не се стигне до компромис, ще се оттегли окончателно

11:01 | 23.04.13 г.
Джорджо Наполитано започва спешни консултации за сформиране на правителство

Президентът на Италия Джорджо Наполитано започва спешни преговори за сформиране на правителство, предаде Ройтерс.

По-рано Наполитано заплаши партиите заради тяхната “безотговорност” и “непростим провал да осъществяват реформи”, както и че ще подаде оставка, ако не се стигне до споразумение и не бъде преодоляна политическата безизходица.

“Изпълнявам дълга си да бъда откровен. Ако за пореден път се изправя пред глухотата, с която се сблъсках преди, няма да се поколебая да поема последствията”, посочи Наполитано в обръщението си към парламента – ясно предупреждение, че той ще вземе окончателно решение да се оттегли, ако партиите не направят някои компромиси и партийните лидери бъдат невнимателни.

Той също така смъмри политическите сили, че не са реформирали изборните закони, и ги обвини в “дълга поредица от пропуски и провали и безотговорност”.

Новият стар президент на Италия изглежда решен да ускори темпото на преговорите с партиите и да сформира коалиционно правителство през следващите дни. За премиер се спряга името на Джулиано Амато, който два пъти е бил министър-председател на страната, но вече не е член на парламента.

Въпреки че партийните ръководства не изглеждат ентусиазирани от възможността да се проведат нови избори, новата администрация може би ще изпитва сериозни затруднения и нито ще бъде стабилна, нито ще се ползва с широка парламентарна подкрепа за икономическите реформи, които са необходими, за да се съживи конкурентоспособността на Италия, отбелязва агенцията.

Лявоцентристката коалиция успя да спечели мнозинство единствено в долната камара на парламента, но не успя да си осигури  контрол върху Сената, а не е съгласна и да се съюзи с дясноцентристката партия на Силвио Берлускони. Третата политическа сила в страната – движението “5 звезди”, пък отказва да участва в каквато и да е коалиция, припомня още медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още