IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективите пред данъка върху финансовите транзакции се влошават

Ентусиазмът на държавите, които подкрепят налога, се охлажда, а Великобритания подаде жалба в Европейския съд във връзка с данъка

15:38 | 22.04.13 г.
Перспективите пред данъка върху финансовите транзакции се влошават

Перспективите пред общоевропейския данък върху финансовите транзакции са поставени под въпрос, след като Великобритания подаде жалба в Европейския съд, пише онлайн изданието euobserver.com.

От бележка от 6 страници, подготвена от служители в Съвета на Европейския съюз (ЕС), с която изданието разполага, се вижда, че ентусиазмът сред 11-те страни от Европейския съюз (ЕС), които подкрепиха въвеждането на налога, отслабва.

Длъжностните лица твърдят, че данъкът върху финансовите транзакции ще удари споразуменията за обратно изкупуване на държавни облигации и ще предизвика ръст в цената за финансирането на държавния дълг.

В документа са вписани и въпроси за обхвата и определението на данъка, както и как ще се събира на практика.

„Все още има много малко яснота относно предложението и толкова много въпроси без отговор. Държавите-членки не знаят как данъкът ще работи в действителност, нито имат отговори за неговото въздействие“, коменитра източник от ЕС, пожелал анонимност, пред изданието.

Великобритания, която е твърд противник на данъка, подаде жалба в Европейския съд във връзка с налога. Говорител на британското финансово министерство коментира, че Лондон се опасява от потенциалните верижни реакции в държавите извън този кръг от 11 членки на ЕС.

Финансовият министър на Люксембург Люк Фриден засега не уточнява дали страната му ще се присъедини към жалбата на Великобритания. Пред журналисти обаче той посочи, че не е сигурен дали „този проектоданък ще продължи напред“.

Франция и Германия са най-големите поддръжници на данъка. Според изчисленията годишните постъпления от налога ще възлизат на 30-50 млрд. евро, но има и вероятност данъкът да доведе до понижаване с 0,3% на брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС.

В бележката на Съвета на ЕС се посочва и риск от 15% спад на търговията с акции и облигации и на 75% на търговията с деривати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още