IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Philips отчете по-ниска печалба през първото тримесечие

Компанията потвърди прогнозата си за по-слабо полугодие заради по-неблагоприятните пазарни тенденции, особено в Европа и САЩ

13:20 | 22.04.13 г.
Philips отчете по-ниска печалба през първото тримесечие

Производителят на осветителни тела, потребителска електроника и медицинско оборудване Royal Philips NV отчете спад на печалбата през първото тримесечие на годината заради по-слабите продажби, предаде АП.

Резултатът от първото тримесечие на миналата година обаче беше повлиян от еднократния ефект от продажбата на производителя на кафе Senseo, припомня информационната агенция.

Печалбата на компанията за първото тримесечие се е понижила до 162 млн. евро от 183 млн. евро, колкото беше миналата година.

Продажбите на компанията като цяло са се свили с 1% до 5,26 млрд. евро.

„Потвърждаваме си прогнозата за по-слабо полугодие заради по-неблагоприятните пазарни тенденции, особено в Европа и САЩ“, посочи главният изпълнителен директор Франс ван Хутен в изявление.

На развитите пазари се отчита спад от 2% на продажбите, докато на развиващите се се отчита ръст от 2 на сто. Традиционно обаче две трети от продажбите на Philips се формират от присъствието на компанията в развитите икономики.

Компанията обаче е успяла да увеличи основните маржове, но само благодарение на съкращаването на разходите.

Слабата строителна активност продължава да тежи на подразделението за осветителни тела. Philips е най-големият производител на осветителни тела по продажби, отбелязва агенцията.

От компанията допълват, че поръчките на медицинско оборудване също се свиват, особено в Северна Америка, където продажбите са намалели с над 10 на сто заради съкращенията на болничните бюджети.

По-добре се справя звеното за потребителска електроника – отчетен е ръст на продажбите от 9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още