IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалското правителство одобри нов пакет от икономии за 800 млн. евро

Детайли по плана ще бъдат обявени във вторник

16:30 | 18.04.13 г.
Португалското правителство одобри нов пакет от икономии за 800 млн. евро

Португалското правителство одобри нови мерки за икономии на стойност 800 млн. евро, за да изпълни ангажиментите си към Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), след като Конституционният съд на страната отхвърли предишния план за съкращаване на разходите, предаде Ройтерс.

Според кабинета в Лисабон тези мерки ще позволят да бъде постигната целта за 5,5% бюджетен дефицит, като така страната ще си подсигури изплащането на следващия транш от спасителната помощ в размер на 2 млрд. евро.

Правителството освен това се надява, че новият план няма да се сблъска с неодобрението на Конституционния съд, въпреки че предвидените съкращения вероятно ще предизвикат силно обществено недоволство.

През тази седмица представители на европейските власти и на МВФ са в Лисабон, за да подпомогнат правителството да идентифицира такива мерки, които да удовлетворят решението на съда.

Новият пакет икономии също предвижда съкращаване на заплатите в публичния сектор, както и някои текущи разходи. Правителството освен това планира да предоговори договорите за публично-частно партньорство, както и да изпълни през тази година някои от бюджетните съкращения, предвидени за 2014 и 2015 г.

Детайли по плана ще бъдат обявени във вторник, уточнява информационната агенция.

За да преодолее най-тежката рецесия от 70-те години насам, Португалия вече направи най-голямото увеличение на данъците в историята си и се опитва да сведе дефицита според европейските изисквания, както и да излезе успешно от спасителната програма, която изпълнява, през 2014 г.

През януари страната осъществи първата си дългова емисия от 2011 г., когато получи спасително финансиране, а до края на годината се планира още един аукцион преди Лисабон да получи отново пълен достъп до пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още