IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел предлага ранно пенсиониране вместо борба с младежката безработица

Екстравагантната идея за разрешаване на острия проблем с безработицата сред младите обаче едва ли е приложима в повечето държави

09:55 | 16.04.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Меркел предлага ранно пенсиониране вместо борба с младежката безработица

Германският канцлер Ангела Меркел направи интересно предложение за решаване на проблема с младежката безработица в Европейския съюз. Както е известно, именно това е един от основните проблеми, който възпрепятства възстановяването на европейската икономика, тъй като в много от страните в еврозоната тя достига 50%.

Според Меркел ситуацията може да бъде облекчена чрез програми за ранно пенсиониране, които да освободят работни места, пише Ройтерс.

Към момента ЕС има план след 2014 година да бъдат заделени 6 млрд. евро за борба с младежката безработица. Особено остър е този проблем в Гърция, където младежката безработица (в нея попадат хората до 29-годишна възраст) е 59,3 на сто. В Испания и Португалия нивото също е над 50%.

„Не би ли било по-лесно да направим това, което Германия направи – за няколко години да се въведе програма за ранно пенсиониране,”, пита Меркел.

Подобни схеми може да се комбинират с регулации, задължаващи компаниите да наемат по-млади служители. С тях може да се отварят и работни места в публичния сектор, обяснява Меркел.

Проблемът обаче е, че в самата Германия подобни програми се считат за твърде скъпи и неефективни. Това ги поставя под остра критика. С оглед влошената демографска структура в почти всички страни на Стария континент и тенденцията за повишаване на пенсионната възраст идеята на Меркел изглежда доста екстравагантна за приложение.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
На прав път са но и този път не улучиха в десятката.Трябва да се намали работната седмица , работния ден и нормите за труд - от тук ще възникне необходимост за наемане на още работна ръка.Хем трудещите се няма да се преуморявят и ще си работят с лекота до дълбока старост , хем няма да има безработица . Понежението в заплатите ще е съизмеримо с процента на безработицата , която трябва да се премахне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Меркелова е права - ранното пенсиониране може да намали безработицата сред младите хора, но само като допълнителна мярка - основната трябва да бъде - ръст на икономиката.Туканка това няма как да стане, разбира се - нас ни карат да работим докато умрем, защото парите за пенсиите отиват знаете де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
studioaa
преди 11 години
Евреите от Уол Стрийт обикновено вършат точно обратното на това, за което говорят, така че може лесно да си извадите изводите за реалното им отношение към еврото. След като достатъчно наивници не набълбукат с евра и евро "прасенцето" стане достатъчно добре угоено, ще му теглят ножа без колебание и тогава обикновените европейци ще платят сметката чрез инфлация, трейдърчетата ще направят милиарди от обезценените евро дългове/активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 11 години
Хаааахахаха! Сега стана ли ви ясно що е то ЕС и какво се случва в него? На този фон какви са перспективите пред страна като нашата, залепена като досадна настъпена дъвка за подметката на съюза!Във Франция един *** се бори като тигър да увеличава възрастта за пенсиониране, като през малоумната ЕК го налага на целия континент, а в същото време в съседна Германия една закъсала с естрогена стрина ще прави обратното!Казано на френски - куче влачи рейс! хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
lozkhris
преди 11 години
Дъртата крава съсипа Европа.Не ни интересува какво прави Германия !!Европа не е Германия !!!Няма да се бориш така с безработицата, кранто, а като подкрепиш производството във всички европейски страни, а не само германското. Германия трябва да си отвори пазарите и да преглътне инфлация от около 3% за 5-6 години,акцизите на горивата трябва да се намалят и ДА, *** ЕВРО ТРЯБВА ДА ПОЕВТИНЕ !!!Набийте си го в *** глави,че това,което искат евреите на Уол Стрийт и надутите пуяци от Фолксваген не е това,което е добро за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
Батя
преди 11 години
Мда, време е май баба Меркел да си ходи.Взе да говори глупости, а и затягането на коланите с което тръгна да бори ЕЗ- кризата само я разрастна още повече. Трябва нов, качествен човек начело на Германия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
slayer
преди 11 години
тази женица даде на късо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още