IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да обърне гръб на мерките за икономии

Увеличават се отстъпките, които европейските политици дават на затруднените държави

17:14 | 15.04.13 г. 12
Автор - снимка
Редактор
Европа може да обърне гръб на мерките за икономии

Мерките за икономии, които доскоро се разглеждаха като най-подходящото „лекарство“ за „болната“ европейска икономика, бързо губят подкрепа. Още повече, че се увеличават отстъпките, които европейските политици дават на затруднените държави, под формата на отсрочки за изплащането на спасителните заеми и сроковете за намаляване на дефицита, съобщава CNBC.

Последната страна, която приключи подобна сделка, е Гърция. Междувременно Испания е поискала повече време от Европейския съюз (ЕС) за намаляването на бюджетния дефицит в съответствие с европейските правила. Според правителствен източник на Ройтерс Мадрид ще увеличи целта си за дефицита през 2013 г. до 6 на сто и води преговори с Европейската комисия (ЕК) за отсрочка за свиването на дефицита под 3%.

Миналата седмица пък финансовите министри на държавите от еврозоната дадоха на Ирландия и Португалия още 7 години, за да изплатят спасителните заеми.

Министърът на икономиката на Испания Луис де Гиндос коментира пред медията, че фискалната консолидация и растежа не са взаимно изключващи се, но е необходимо да бъдат „по-съвместими“. „Ние трябва да намалим бюджетния дефицит и да възвърнем доверието, което изгубихме, но същевременно фискалната корекция трябва да е съвместима с други мерки, които да насърчават растежа в краткосрочен план“, коментира де Гиндос.

„Политиката в еврозоната по отношение на държавите с прекомерен дефицит от 2013 г. не е тази от 2011 г., нито от 2012 г. На „прегрешилите“ им се дава повече време да се поправят, крайните срокове за изплащането на спасителните заеми се удължават, а най-важното е, че кризата се разпростря от периферията към ядрото и постави дискусията за икономиите пред сериозни предизвикателства“, коментира Ник Спиро от Spiro Sovereign Strategy.

Изглежда, че и в Германия настроенията са на път да се променят. Пеер Щайнбрюк, бивш финансов министър на страната и ръководител на лявоцентристката Социалдемократическа партия, започна предизборната си кампания с обещанието, че ще промени политиките на бюджетни ограничения, наложени в Европа от основния му опонент – сегашният канцлер на страната Ангела Меркел.

„Политиките на бюджетни ограничения няма да бъдат заменени, но всичко е въпрос на дозировка. В страни като Гърция и Португалия виждаме един порочен цикъл на прекомерно строги икономии, по-нисък растеж и висока безработица. В някои държави младежката безработица надвишава 50%. Агенциите за кредитен рейтинг понижиха рейтингите на тези държави и порочният кръг се затвори“, коментира Щайнбрюк.

„Много е важно да има консолидация, но в такава доза, че да не е смъртоносна“, допълни той.

Дебатът за мерките за растеж и мерките за икономии ще е в центъра на срещата на финансовите лидери на държавите от Г-20. Групата ще обмисли варианти за съкращаването на съвкупния й дълг в дългосрочен план до 90% от БВП. Целта на ЕС е още по-амбициозна – дългът да се свие до 60% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
За съжаление малко хора те разбират. Всички знаят какво трябва да се направи,но докато Германия блъска с юмруци по масата и размахва стари плашила - така ще е. Германия се бои от инфлация като дявол от тамян защото а) Не е забравила времената,когато не можеха да се преброят нулите по банкнотите на германските марки и б) Упорито продължава да смята,че като изнася машини за Китай и това ще продължава вечно.Истината е,че с малоумната си политика Германия неизбежно ще се вкара сама в жестока рецесия. Подлостта се състои в това,че точно тогава изведнъж ще се приеме курс към поевтиняване на еврото и стимули.... както се случи и преди 15 години,когато се избиваше Обединението. Какво направи Германия тогава? Ами наля милиарди в източните провинции и свали марката до етап, в който преди 13 години 1$=2.30 ДМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
И защо така, моето момиче те радва отлагането на "екзекуцията на европейските народи"? Колкото повече я отлагаме тази екзекуция - толкова повече хора ще умрат, чисто физически. За сега аз предвиждам физическа смърт на половината от населението на Европа като дойде кризата, ама ти предлагаш да загинат поне две трети. В края на краищата не е невъзможно да си отидем и всички, ако нещата вървят все така на добре. А ти какво предлагаш - още да отлагаме? Лечението на рака е по-добре да не се отлага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Прав си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
Сините камъни
преди 11 години
Прав си за лицемерието.Но за мен е приемливо добър знак, че финансовитя министър на Германия иска промяна в законите на ЕС. Какви промени иска, даже не е важно в момента, важното е че отлага екзекуцията на европейските народи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
Vesko94
преди 11 години
Имам усещането, че пак се бъркат икономии със строги икономии. Естествено, че в условията на криза, когато ръст на БВП почти няма, държавите трябва да намалят част от разходите си, но това не трябва да е за сметка на резки съкращения на заплати, пенсии, други социални плащания. Има много пера, които харчат ненужни пари и това трябва да спре. А относно строгите икономии, те са убийствени. България е ярък пример. Към 2011г. 22% от населението е живяло под прага на бедността, праг, който според мен е твърдо нисък. Трябва да е равен поне на мин. заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Тези май вече откриха перпетуум мобиле и третия принцип на термодинамиката. Още утре очаквам да открият как от едно празно буре може да се пълни едно пълно и че да се работи е вредно - трябва само да се печата. И живота ще стане рай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Всеки опит за икономии е обречен на провал, а правителство, което го приложи на оставка. Разглезените Европейци и Американци, научени десетилетия да консумират повече отколкото произвеждат няма да търпят икономии ( за разлика от българите свикнали на немотия) и това се вижда във всяка държава, която пробва. Изходът е само един, макар и временен - печатане на пари и наливането им в закъсалите икономики с надеждата нещата някакси да се подобрят. Това, както виждаме вече 5 г., не се случва и резултатът е стагфлация. За политиците е важно просто да не са на власт, когато хиперинфлационната бомба гръмне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
madcow
преди 11 години
В превод "Дайте, братя, да дадете", печатаме трилиони ... после златото щяло да му падне цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
" ...Луис де Гиндос коментира пред медията, че фискалната консолидация и растежа не са взаимно изключващи се, но е необходимо да бъдат по-съвместими. Все бях чувал да се разтягат локуми, обаче това тук е вън от всякаква скала! хахаха .... ЕС... ХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 11 години
"Целта на ЕС е още по-амбициозна дългът да се свие до 60% от БВП."В Кипър бяхме свидетели на настъпление , а не на отстъпки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още