IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия и Португалия получиха 7 години отсрочка да се разплатят с кредиторите

Еврозоната е решена да подкрепи двете страни в усилията им да се върнат на пазарите и успешно да излязат от спасителните програми

16:48 | 12.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Ирландия и Португалия получиха 7 години отсрочка да се разплатят с кредиторите

Финансовите министри на държавите от еврозоната одобриха предложението за удължаване със 7 години на срока за изплащане на спасителните заеми за Ирландия и Португалия, предаде AFP.

В изявление на Еврогрупата се посочва, че „еврозоната е решена да подкрепи Ирландия и Португалия в усилията им да се върнат на пазарите и успешно да излязат от спасителните програми“.

Веднага след новината доходността по португалските 10-годишни облигации се понижи с 4 базисни точки до 6,32%, но доходността на ирландските 10-годишни облигации остана почти без промяна на 3,9%.

Финансовите министри на държавите от еврозоната още през март се споразумяха да дадат отсрочка на двете страни, за да намалят дълговото им бреме. Те спазиха обещанието си да разгледат въпроса заедно с финалното споразумение за спасителния план за Кипър.

Още вчера председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум съобщи, че очаква бързо решение за отсрочката за двете страни. По-рано португалският външен министър Пауло Порташ предупреди, че удължаването на срока за изплащането на заема е жизнено важно за страната му, тъй като сегашният погасителен план е невъзможен за изпълнение заради тежката икономическа ситуация и бюджетните икономии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още