IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти занижиха прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната

Очакванията са за спад на БВП от 0,4% и ръст на безработицата до 12,4% към края на годината

21:25 | 11.04.13 г. 3
Икономисти занижиха прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната

Икономисти занижиха очакванията си за икономическия растеж на еврозоната, предаде Ройтерс.

Резултатите от анкета на информационната агенция сред 60 икономисти сочат, че очакванията са през тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на региона да се свие с 0,4%, а не с 0,1%, каквито бяха прогнозите само преди 3 месеца.

Експертите посочват също така, че безработицата в еврозоната, която е на рекордно високи равнища, ще продължи да нараства и вероятно ще достигне пикови нива към края на тази и началото на следващата година. Според прогнозата безработицата ще достигне 12,4% към края на годината.

Повечето от анализаторите са на мнение, че еврозоната ще успее да излезе от рецесията през тази година, но очакванията им са растежът да остане малко над нулата поне през следващите 12 месеца.

Според икономистите Германия ще бъде основен двигател на растежа и излизането от еврозоната в никакъв случай няма да означава, че европейската валутна общност се връща към просперитет. За цялата година се очаква БВП на Германия да се повиши с 0,6% заради предпазливите потребители и забавянето на износа. Ускоряване на растежа се очаква през следващата година – до 1,7%.

По-песимистични са очакванията на Франция и Италия, като прогнозите са за задълбочаване на рецесията и продължаващ ръст на публичния дълг.

Повечето от участниците в анкетата заявяват също така, че очакват Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви допълнителни стимули за икономиката. Най-популярните предложения за по-нататъшни действия на ЕЦБ са за програма, която да стимулира кредитирането за малките и средни предприятия, както и нов кръг от евтини тригодишни заеми за банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 31 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Мисля, че ще останеш разочарован когато това няма да мръдне икономиката напред. Защото проблема далеч не е количеството евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 0
studioaa
преди 11 години
Растежът в Европа ще се завърне наесен след очакваната загуба на Меркел на изборите в Германия. Вероятнo Пеер Щайнбрюк ще бъде новият канцлер и неговите възгледи за икономиката са коренно различни и той НЕ е привърженик на икономиите. Макар и левичар като Обама той ще прояви смелост и ще позволи на ЕЦБ най-накрая да стартира ОМТ, която е жизнено-важна за икономическата стабилност на блока. Добре е програмата му да продължи най-малко 48 месеца и осигурява по минимум 100 милиарда евро на месец, които да се инвестират преди всичко в акции, активи и облигации. Абсурдно е също така да се търси стерилизация на парите, понеже самите активи ще играят ролята на обезпечение, а железен контрол на това как се използват. Колкото по-бързо стартира OMT толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Икономисти занижиха прогнозата си за икономическия растеж на еврозоната.Е пак ли? И до кога така бе господа. Напоследък всяка втора дума, която чувам е "занижение".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още