IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции напредват за четвърти ден

Ако изобщо се стигне до някаква корекция, тя ще е много малка, според експерт

19:30 | 11.04.13 г.
Европейските акции напредват за четвърти ден

Европейските акции напредват за четвърти пореден ден, като днес инвеститорите се обнадеждиха от добрия доклад за пазара на труда в САЩ, предаде Bloomberg.

Акциите на Marks & Spencer се повишиха до най-високо ниво от над 3 години, след като компанията отчете по-добри продажби, отколкото се очакваше. Пазарната оценка на Ashmore Group Plc се повиши до най-високо ниво от над 4 години, след като компанията отчете ръст на активите под управление.

В края на днешната сесия общоевропейският Stoxx Europe 600 добави 0,7% до 295 пункта. От началото на седмицата индексът е нараснал с 2,8%, като изтри загубите от миналия месец. От началото на годината индексът се е покачил с 5,5%.

В Германия DAX 30 се повиши с 0,79% до 7 872 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 0,45% до 6 416 пункта, а във Франция CAC 40 регистрира ръст от 0,86% до 3 776 пункта.

“Ясно се вижда, че пазарите продължават да получават подкрепа от количествените улеснения в САЩ и агресивното разхлабване на паричната политика в Япония”, коментира пред информационната агенция Боб Паркър от Credit Suisse Asset Management. “Ако изобщо се стигне до някаква корекция, тя ще е много малка”, допълни той.

Американското трудово министерство съобщи днес, че по-малко американци са подали молби за обезщетения при безработица през миналата седмица, отколкото се очакваше. Подадените заявления са намалели с 42 хил. до 346 хил., докато икономисти прогнозираха, че молбите ще намалеят до 360 хил. Данните за предходната седмица обаче са ревизирани леко нагоре до 388 хил. подадени молби.

Същевременно Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че ще наблюдава инфлацията и дали забавянето й няма да бъде по-голямо от прогнозите. “В следващите седмици Управителният съвет ще наблюдава много внимателно информацията за икономическото и парично развитие и ще направи оценка на всяко въздействие върху перспективите за ценовата стабилност”, посочва се в месечния бюлетин на институцията.

Сред компаниите, които увеличиха пазарната си оценка, се нареди Axa. Акциите й поскъпнаха с 1,6%, след като компанията се съгласи да продаде американските си операции на Protective Life Corp. за 1,06 млрд. долара.

Акциите на Man Group покъпнаха с 6,8%, след като най-големият публичен хедж фонд в света обяви, че няма нужда вече да държи капиталовия буфер от 300 млн. долара.

Същевременно пазарната оценка на Evraz се понижи с 11 на сто, което най-голям спад откакто руският производител на стомана се листна на борсата в Лондон през ноември 2011 г. Бордът на директорите се въздържа от обявяването на окончателен дивидент заради влошената пазарна среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още