IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В преследване на мерки за строги икономии Европа рискува безкрайна рецесия

Дългосрочната опасност е „японизация“ на Европа, тъй като ръстът губи скорост, а дефлацията печели позиции, коментира британски мениджър на активи

11:21 | 10.04.13 г. 2
В преследване на мерки за строги икономии Европа рискува безкрайна рецесия

Британски мениджър на активи предупреждава, че запазващият се фокус върху мерките на строги икономии в Европа може да доведе до „почти безкрайна рецесия“ в региона, съобщи CNBC.

„Перспективите за възстановяването на брутния вътрешен продукт в еврозоната през 2013 и 2014 г. към настоящия месец се влошават“, пише Джон Грийнууд, главен икономист в Invesco Perpetual, в тримесечното си предвиждане. „Моята прогноза е за отрицателен ръст на БВП от -0,2% при очаквани -0,5% за 2012 г. Накратко, няма да има значително възстановяване през 2013 г., а съществува риск спадът да се прехвърли и в 2014 г.“, добави Грийнууд.

Той отбеляза, че прецедентът, установен с финансираната от кредиторите спасителна помощ за Кипър, означава, че банките в еврозоната ще изберат доста по-консервативен подход в кредитирането в бъдеще, което ще доведе до разширяване на процеса на деливъридж.

„От гледна точка на този резултат е ясно, че ортодоксалният подход в еврозоната предполага допълнителни мерки на строги икономии и почти безкрайна рецесия“, убеден е мениджърът.

Той смята също, че в бъдеще еврозоната може да се изправи пред дефлация, особено в държавите от периферията, заради ниския ръст на парите в обращение и слабото кредитиране, високите нива на безработица и неизползвания икономически капацитет.

„Дългосрочната опасност е „японизация“ на Европа, тъй като ръстът губи скорост, а дефлацията печели позиции“, твърди Грийнууд. През март Гърция отчита първа дефлация на годишна основа от 45 години, стана ясно от данни, публикувани днес от държавната статистическа агенция Elstat.

Коментарите на Грийнууд идват на фона на призивите на легендарния инвеститор Джордж Сорос и на американския министър на финансите Джак Лю към европейските лидери да работят повече в подкрепа на растежа, след като Конституционният съд на Португалия отхвърли част от мерките на строги икономии, от които зависи спасителната помощ за страната.

Португалският премиер Педру Пасуш Коелю предупреди през уикенда, че ще се стреми към още съкращения на разходите въпреки решението на съда, че намаляването на пенсиите и на заплатите на служителите в публичния сектор са незаконни.

Анализатори обаче не са убедени, че бюджетните икономии ще помогнат на страната. „Спасителната програма за Португалия от 2011 г. от известно време вече не върви по план. Ако не беше снизходителността на „тройката“ и драматичният ръст на португалския дълг, програмата вече щеше да се е провалила“, заяви Никълъс Спиро от  Spiro Sovereign Strategy, визирайки международните кредитори на иберийската държава от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
"Дългосрочната опасност е японизация на Европа,""Японизацията" е следствие от дългогодишна разхлабена политика , а не от рестрикции за сведение на авторите на статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още