IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия натежа върху оптимистичните нагласи на европейските борси

Наблюдаваме известно връщане към нивата от миналата седмица, коментира анализатор

19:58 | 08.04.13 г.
Португалия натежа върху оптимистичните нагласи на европейските борси

Акциите на португалските компании отчетоха сериозни понижения в днешната сесия на фона на оптимистичните нагласи на инвеститорите в останалата част от Европа, след като върховният съд на иберийската държава отмени някои от мерките на строги икономии, гласувани като част от споразумението за отпускане на спасителната финансова помощ на страната на стойност 78 млрд. евро, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 нарасна с 0,18% до 287,64 пункта, след като в петък регистрира най-голяма та си загуба в рамките на една сесия от октомври.

„Наблюдаваме известно връщане към старите нива. Американските пазари затвориха при относително стабилни нива в петък в сравнение със загубите в Европа, а и при огромните печалби, които видяхме при Nikkei днес, има известно възстановяване и тук“, заяви Ричард Пери, главен пазарен стратег в Central Markets в Лондон.

Но дори при положение, че неблагоприятните данни от миналата седмица заличиха големи стойности от европейските индекси, Пери не е склонен да използва факта като възможност за покупки. „До средата на миналата седмица бях щастлив да купувам в рамките на корекцията. Но американските данни, публикувани през миналата седмица, бяха доста лоши. Това наистина ни отваря очите, че евентуалното възстановяване в САЩ не е толкова силно, колкото смятахме, че ще бъде“, добави той.

Португалският индекс PSI 20 се понижи с 1,39% до 5 558,37 пункта, след като вчера Европейската комисия предупреди, че ако страната не успее да осъществи програмата си на строги икономии, може да изложи на риск бъдещата финансова помощ. Това стана, след като португалският върховен съд отмени част от мерките, засягащи служителите в публичния сектор, създавайки голяма дупка в бюджета за финансовата 2013 г.

Анализатори в британската банка Barclays Plc пошат в своя бележка, че решението „идва в особено деликатен момент, тъй като Португалия очаква през тази седмица благоприятно решение от европейските си партньори за удължаване на матуритета по кредитите, които ѝ се отпускат по програмата“. Евентуалното удължаване би облекчило "връщането на Португалия към пазарите“, което правителството и тройката се надяват да стане до края на годината“, добавят те.

Акциите на Banco Comercial Português SA загубиха 3,5% от стойността си до 8 евроцента, а тези на Banco Espirito Santo SA поевтиняха с 3,4% до 71 евроцента.

Във Великобритания FTSE 100 напредна с 0,43% до 6 276,94 пункта, като пазарната капитализация на Polymetal International PLC се разшири с 5,25% до 882 пенса за акция, след като компанията за добив на злато и сребро обяви ръст от 38% на печалбата си за 2012 г. заради нарасналите продажби и увеличения брой разработвани находища. Акциите на Spirent Communications PLC обаче поевтиняха с 4,7% до 134,60 пенса, след като швейцарската банка UBS понижи рейтинга им заради опасението, че възстановяването ще продължи по-дълго от досегашните очаквания.

Френският индекс CAC 40 спечели 0,09% до 3 666,78 пункта, като акциите на Technip SA поскъпнаха с 2,7% до 83,97 евро, след като компанията за петролни услуги спечели търг за голям проект за добив на петрол в Конго.

В Германия DAX 30 се повиши с минималните 0,05% до 7 662,64 пункта, като пазарната капитализация на Bayer AG нарасна с 2,6% до 81,09 евро за акция, след като неин медикамент за лечение на високо кръвно налягане в белите дробове получи приоритет за разглеждане от американската Агенция за храните и лекарствата. Акциите на Lanxess AG обаче загубиха 2% от стойността си до 51,55 евро, след като японската банка Nomura понижи рейтинга им.

Гръцкият индекс ATHEX Composite прибави 0,74% до 829,08 пункта, като акциите на Eurobank Ergasias SA повишиха стойността си с 20% до 18 евроцента, но тези на National Bank of Greece SA поевтиняха с 10,4% до 47 евроцента, след като през уикенда правителството на страната спря планираното сливане между двете кредитни институции заради опасения, че образуващата се нова банка ще бъде прекалено голяма, за да може да бъде спасявана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още