IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Bank of Cyprus са унищожени документи за покупки на гръцки облигации

Вътрешни комисии в банката са разрешили увеличаването на лимита за инвестициите в гръцки държавни облигации до 6 млрд. евро преди преструктурирането им

11:43 | 04.04.13 г. 4
В Bank of Cyprus са унищожени документи за покупки на гръцки облигации

В Bank of Cyprus са били унищожени важни документи, свързани със скандални мащабни покупки на гръцки облигации, които са довели до ръба на фалита цялата банкова система на острова, обявиха от международната консултантска компания Alvarez & Marsal, която извършва одит на кредитната институция, цитирани от местни медии, предаде ИТАР-ТАСС.

По данни на одиторите става дума за компрометиращи документи, съхранявани в електронен формат. Унищожаването им е дело на лица, които могат да бъдат подведени под наказателна отговорност за безотговорно придобиване на гръцки държавни облигации от банката.

Както е известно, гръцкият дълг бе подложен на преструктуриране, което доведе до огромни загуби за притежателите му.

Както са изяснили от Alvarez & Marsal, „без каквито и да било документални доказателства, които биха оправдали логиката на допълнителните инвестиции, съответните вътрешни комисии в Bank of Cyprus са разрешили на банката да увеличи лимита за инвестициите в гръцки държавни облигации до 6 млрд. евро, което е довело до допълнителни покупки“.

Оттам добавят, че „двама директори в банката са одобрили посочените решения, а някои членове на Комисията за управление на риска не са имали банков опит и необходимата професионална подготовка за професионално изпълняване на функциите си“. Одобрението от страна на директорите „е попречило на комисията да получи разяснения, отнасящи се до инвестициите в гръцки облигации“, твърдят от консултантската компания.

Нейните експерти са стигнали до извода, че Bank of Cyprus не е предприела необходимите мерки за понижаване на рисковете, на които се е подлагала.

„По време на преговорите с Гърция за споразумението за включването на частния сектор в преструктурирането на гръцкия дълг банката не е предприела никакви действия, които биха ѝ позволили да свие експозицията си към гръцки ценни книжа или например да закупи т. нар. застраховки за защита срещу фалит“, които биха послужили като компенсация срещу загуба от стойността на облигациите при евентуално тяхно преструктуриране, отбелязват те.

„Разходите за закупуването на застраховки за защита срещу фалит през 2010 г. са достигнали едва 300 млн. евро, но Илиадис не е смятал, че закупуването им е наложително“, изтъкват от  Alvarez & Marsal, визирайки бившия главен изпълнителен директор на банката Андреас Илиадис.

Одиторите обвиняват и Кипърската централна банка в недостатъчен контрол, тъй като според тях „тя не само не е наблюдавала ситуацията на пазара на гръцки облигации, но е смятала, че е било нецелесъобразно да накара Bank of Cyprus да ги продаде“.

През 2012 г. Гърция преструктурира дълга си, като замени свои стари държавни облигации срещу нови с принудително отписване на над 70% от стойността по старите, собственост на частни кредитори.

Междувременно стана ясно, че анонимен източник е предоставил на германския ежедневник Sueddeutsche Zeitung и други големи световни медии CD, което съдържа имената на 130 000 богаташи и на престъпници от 170 държави по света, които са използвали различни компании  тръстове, за да укрият свои доходи и да извършват подозрителни транзакции, предаде MarketWatch.

Според германското издание „човек от бранша“ е описал разкритието като „най-големия удар срещу голямата черна дупка в световната икономика до момента“. Оттам отбелязват, че на техни репортери са били необходими месеци, за да проверят и оценят данните, които разкриват неизвестна досега и напълно дискретна част от финансовия бранш. От вестника подчертават, че в списъка са включени имената на стотици германци.

Данните на милиони собственици на банкови сметки в офшорни зони пък са попаднали в интернет, съобщават на свой ред британски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. По техни данни публичност може да получи и личната кореспонденция и други документи. Основната част от данните идват от Британските Вирджински острови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Няма какво да го мислиш, прав си уви! Цианкалий, Ползотворно банкиране с олихвяване на несъществуващи пари... Доста нагло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Идеята на Чърчил от 1946 година за Европейски щати започва да се реализира 1951 с договора в Рим. "Замислен" като икономически съюз, днес все по-ясно се очертава крайната цел на ЕС - създаването на ЕЦБ, финансов поробител на европейските народи.ЕС и ЕЦБ съществуват на гърба на народите, а не обратното. Засега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
На това му се вика "Ефект на доминото". Започвам да си мисля, че кредитите са отрова някаква, а не извор на живот за инвестиции. Това, което се случва нищо общо няма с ползотворното банкиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Поредния гръцки номер на гърба на ЕЦБ и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още