IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошените икономически данни от САЩ притиснаха европейските пазари

Секторът на услугите и новосъздадените работни места в САЩ са забавили растежа през март

19:24 | 03.04.13 г.
Влошените икономически данни от САЩ притиснаха европейските пазари

С понижение на индексите приключи търговията на днешните европейски пазари, след като бяха публикувани разочароващи данни за пазара на труда и по-бавния ръст на сектора на услугите в САЩ.

Общоевропейксият Stoxx Europe 600 регистрира спад от 0,8% до 295 пункта, след като вчера се повиши с 1,3 на сто заради добрите данни за фабричните поръчки в САЩ, предаде Bloomberg. От началото на година индексът е добавил 5,5%, а на 14 март затвори на най-високо ниво от 2008 г. насам.

В Германия DAX 30 се понижи с 0,87% до 7 875 пункта, във Великобритания FTSE 100 изтри 1,09% до 6 420 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 1,32% до 3 755 пункта.

“Със сигурност призоваваме за корекция на развитите пазари”, коментира пред информационната агенция Стюарт Ричардсън, главен инвестиционен директор в RMG Wealth Management. “Опасяваме се, че има забавяне на и на икономическия растеж, и на корпоративните печалби. Пазарът се придвижи толкова напред, че е време за кратка пауза”, допълни той.

Акциите разшириха загубите през втората половина на деня, след като Институтът за управление на доставките (ISM) в САЩ съобщи, че секторът на услугите е регистрирал по-бавен от очакваното ръст през март. Индексът, изчисляван от института, се е понижил до 54,4 пункта през миналия месец от 56 пункта през февруари, докато анализатори очакваха по-слабо понижение до 55,5 пункта.

ADP Research Institute пък съобщи, че частният сектор в САЩ е създал по-малко работни места от очакваното през март – 158 хил. вместо 200 хил.

Акциите на Telecom Italia и France Telecom поевтиняха в днешната сесия, след като UBS промени оценката си и за двете позиции от “неутрална” на “продавай”. Rexel и Nestle Oil обаче разшириха пазарните оценки, след като анализатори подобриха оценките си за акциите на компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още