IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Спасителният план ще струва много усилия на хората в Кипър

Фондът, който предоставя 10% от средствата за спасителния план, изтъква, че 95% от собствениците на банкови сметки ще бъдат защитени

17:52 | 03.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият финансов министър на Кипър Харис Георгиадес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новият финансов министър на Кипър Харис Георгиадес. Снимка: Ройтерс

Условията, които кипърското правителство трябва да изпълни, са тежки и изискват огромни жертви от страна на населението, признава Международният валутен фонд (МВФ), който предоставя 1 млрд. евро за спасителната програма. 

Мерките предвиждат удвояване на данъка върху доходите от дивиденти до 30% и увеличаване на корпоративния данък от 10% на 12,5%, припомня BBC.

Планът, имащ за цел да стабилизира както банковата система на Острова, така и правителствените финанси, беше договорен миналата седмица.

Още при встъпването си в длъжност новият финансов министър на Кипър Харис Георгиадес потвърди, че той е решен да спази поетите ангажименти. „Отговорността е голяма, каквито са и очакванията на гражданите ни. Нашето обещание е, че ще направим всичко възможно за доброто на страната. Сигурен съм, че ще успеем“.

Неговото назначение последва оставката на Михалис Сарис във вторник. 

Плановете за двете основни банки в Кипър - Bank of Cyprus и Laiki – са особено противоречиви, тъй като включват тежки загуби за притежателите на големи депозити. МВФ, който предоставя 10% от средствата за спасителния план, изтъква, че 95% от собствениците на банкови сметки ще бъдат защитени.

Повечето сметки съдържат под 100 хил. евро и няма да бъдат засегнати.

Въпреки това всички собственици на депозити от над 100 хил. евро ще изгубят част от спестяванията си. Въпреки че точният дял от сметките, който ще бъде конфискуван, все още не е определен, в медиите изтече информация, че той може да достигне и 60%.

Миналата седмица Кипър се съгласи да затвори втората по големина банка на острова Laiki, като прехвърли всички депозити под 100 хил евро в Bank of Cyprus.

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард подчерта, че страната ще трябва да се справи с условията. „Това е трудна програма, която ще изисква огромни усилия от страна на населението “.

Тя допълва, че целта е тежестта на корекцията да се „разпредели поравно между отделните сегменти на обществото като същевременно бъдат предпазени най-уязвимите групи“.

Кипър е в рецесия и през 2013 г. брутния вътрешен продукт (БВП) на страната се очаква да се свие с 3,5%. В същото време безработицата на островната държава достигна 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още