IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен подем на европейските борси след по-добри от очакваното икономически данни

Започването на ново тримесечие накара някои инвеститори да се позиционират за него, което създава известен натиск за покупки, коментира анализатор

20:06 | 02.04.13 г. 1
Силен подем на европейските борси след по-добри от очакваното икономически данни

Повечето европейски пазари днес се наслаждаваха на силен подем, след като данните за производствения сектор в еврозоната се оказаха по-добри от очакваните, а заводските поръчки в САЩ нараснаха с 3% през февруари, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 1,27% до 297,52 пункта, след като през март регистрира 10-и пореден месец и трето последователно тримесечие с ръст.

Окончателните данни за бизнес активността в производствения сектор на еврозоната през март потвърдиха, че спадът се е задълбочил. Индексът на базирания в Лондон институт Markit се понижи до тримесечно дъно от 46,8 пункта при 47,9 пункта през февруари, но остана над очакванията за спад до 46,6 пункта.

Публикувани днес данни на европейската статистическа агенция Евростат показаха също, че безработицата в еврозоната е останала през февруари на достигнатия от създаването на валутния съюз досега връх от 12%, като в Гърция и Испания са регистрирани нови рекордни стойности.

„С изключение на Германия и няколко други държави Европа се мъчи да постигне възстановяване в производствения си сектор. Според нас обаче този фон не е достатъчно мрачен, за да доведе до понижаване на основния лихвен процент от страна на Европейската централна банка“, пишат в своя бележка анализатори на Société Générale.

Данните обаче не бяха достатъчни, за да заличат положителните нагласи. Германският индекс DAX 30 спечели 1,91% до 7 943,87 пункта, като акциите на E.ON SE прибавиха 2,3% към стойността си до 14,03 евро, след като британската банка HSBC повиши рейтинга им, а тези на Bayer AG поскъпнаха с 2,2% до 82,16 евро.

Във Франция CAC 40 нарасна с 1,98% до 3 805,37 пункта, като пазарната капитализация на Sanofi SA се разшири с 2,2% до 81,00 евро за акция, след като от международната рейтингова агенция Fitch определиха производителя на лекарства заедно с Bayer AG като „европейските фармацевтични компании, които са позиционирани най-добре на развиващите се пазари с дял на продажбите от тези пазари през 2012 г. съответно от 32% и 33%“.

Започването на ново тримесечие пък накара „някои инвеститори да се позиционират за него, което създава известен натиск за покупки“, смята на свой ред Ричард Хънтър, ръководител на отдела за търговия с акции в  Hargreaves Lansdown.

Британският индекс FTSE 100 напредна с 1,23% до 6 490,66 пункта. Слухове за оферта за придобиване, предназначена за Vodafone Group PLC, увеличиха оптимизма по отношение на активизиране на сливанията и придобиванията по принцип. Акциите на компанията прибавиха 2,9% към стойността си до 192 пенса, което е най-високото достигнато ниво от над 5 години, след като британският вестник Financial Times съобщи, че Verizon Communications Inc. и AT&T Inc. съгласуват оферта за придобиването ѝ. Представители и на трите посочени фирми са отказали коментар

„Подозирам също, че потенциалното разширяване на действията по сливания и придобивания бяха сред основните движещи сили днес. Налице е увеличаване на активността при сливанията и придобиванията от началото на годината, а днес инвеститорите избраха да последват по-позитивната вероятност“, добави Хънтър.

 Акциите на Banca Monte dei Paschi di Siena SpA обаче поевтиняха с 2,8% в Милано до 18 евроцента, преди търговията с тях да бъде спрява до края на сесията, след като от кредитната институция обявиха, че през февруари от нея са били изтеглени депозити на стойност най-малко 1 млрд. евро.

В Кипър Cyprus General отстъпи с 2,56% до 99,46 пункта, след като борсата поднови работа след повече от 2 седмици принудителна почивка, докато правителството на страната и международните кредитори съгласуваха параметрите на спасителната финансова помощ. Акциите на Cyprus Popular Bank и Bank of Cyprus, които ще бъдат преструктурирани, са спрени от търговия.

Междувременно кипърският министър на финансите Михалис Сарис подаде оставка, след като бе съгласуван меморандумът за спасителната помощ с международните кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още