IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър договори параметрите на споразумението си с международните кредитори

Президентът на страната Никос Анастасиадис смени министъра на финансите Михалис Сарис, мястото му се заема от Харис Георгиадис

17:08 | 02.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Въпреки недоволството на обикновените граждани в Кипър споразумението с &quot;тройката&quot; вече е факт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Въпреки недоволството на обикновените граждани в Кипър споразумението с "тройката" вече е факт. Снимка: Ройтерс

РИА Новости съобщи също, че търговията с акциите на двете банки на кипърската фондова борса ще бъде спряна за десет работни дни, т. е. до 15 април. Борсата поднови работа днес, след като бе затворена в средата на март.

Решението за прекратяването на търговията с акциите е взето от ръководството на банката „за да бъде осигурено нормалното функциониране на пазара и да бъдат защитени инвеститорите“, се посочва в съобщението на борсата.

Според оценките на експерти преструктурирането на двете най-големи банки в страната ще доведе до свиване на нейната икономика през тази година с най-малко 9%.

Кипър се обърна за помощ към международните кредитори за помощ през лятото на 2012 г., но преговорите се затегнаха.

През март 2013 г. бяха обявени две споразумения с тройката, като впоследствие двете страни се отказаха от първоначалната идея за еднократен данък върху всички депозити и бе възприето отписване на определен процент от вложенията над 100 000 евро. Това доведе до загуби за инвеститорите в двете банки на стойност милиарди евро и поставя под заплаха бъдещето на Кипър като финансов център.

Междувременно стана ясно, че президентът на Кипър Никос Анастасиадис е извършил промени в правителството, като на мястото на министъра на финансите Михалис Сарис е назначен Харис Георгиадис.

„Оглавих министерството на финансите, за да помогна на Кипър да постигне споразумение за меморандум с „тройката“, и го постигнах“, подчертава Сарис в своята оставка.

По думите му той освобождава поста, за да помага на специалната комисия, която от днес се заема с разследването на обстоятелствата, довели страната до фалит. В периода от 2006  до 2013 г., който ще проучва комисията, Сарис е бил член на борда на директорите на Laiki Bank и негов председател.

Оставката на Сарис бе поискана от лидерите на политическите партии в Кипър, както и от водача на Кипърската православна църква архиепископ Хризостом II заради неспособността му да договори условия за спасителен пакет с „тройката“, който да не включва преструктурирането на двете най-големи банки в страната.

Сарис вече бе министър на финансите през периода 2005-2008 г. и бе сред онези, които подготвиха влизането на страната в еврозоната през 2008 г. 67-годишният бивш министър има силни връзки в Европа и САЩ, където в продължение на години е работил като старши икономист в Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още