IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никос Анастасиадис: Кипър не възнамерява да се отказва от еврото

Централната банка на страната и други банки още през февруари са разбрали за намеренията на международните кредитори да привлекат вложителите в спасителния план

16:44 | 29.03.13 г.
Никос Анастасиадис: Кипър не възнамерява да се отказва от еврото

Телевизия Sigma в своя информационна емисия вчера съобщи, че на 15 март, в навечерието на вземането на решението за еднократен данък върху депозитите от страна на Еврогрупата, директорът на банкирането на дребно и клоновата мрежа на Laiki е изпратил до персонала служебна бележка, в която става дума за обсъждането на тази инициатива.

В бележката, озаглавена „Евентуално отписване на депозитите“, пише: „Що се отнася до обсъждането на „отписването“ от банковите депозити, политиката на правителството е напълно срещу подобна мярка. Освен това централната банка уведоми писмено, че смята всякакви мерки, насочени към свиването или ограничаването на правата на собственост на вложителите, за несъответстващи на конституцията на Републиката и на чл. 1 от Европейската конвенция за човешките права“.

Същото се посочва и в писмо на Йоргос Георгиу, ръководител на службата на председателя на централната банка, до главния изпълнителен директор на Laiki Такис Фидиас, изпратено на 11 февруари 2013 г., отбелязва гръцкото издание.

В началото на февруари британският вестник Financial Times съобщи, позовавайки се на поверителен меморандум, подготвен за заседание на Еврогрупата, че сред вариантите за спасяването на кипърската икономика се разглежда преструктуриране на дълга и рязко свиване на банковия сектор в страната. По данни на британското издание това би помогнало да бъде намален размерът на помощта за Кипър около 3 пъти до 5,5 млрд. евро, а останалата част да бъде прехвърлена върху плещите на чуждестранните собственици на облигации и вложители, включително на руски граждани.

В Кипър това бе възприето като опит за натиск върху правителството на страната. Тогавашният министър на финансите на Кипър Васос Шиарлис заяви, че страната няма да се съгласи с преструктуриране на депозитите.

От Европейския съюз тогава не опровергаха възможността вложителите в кипърските банки да бъдат принудени да понесат загуби. Заместник-председателят на европейската комисия Оли Рен на въпрос за гаранции, че вложителите в кипърските банки няма да понесат загуби, отговори, че „намерението на ЕК е да осигури честно разпределение на бремето в рамките на преструктурирането на кипърските банки“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още