IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наполитано търси алтернативи, след като Берсани не можа да сформира правителство

По принцип италианският президент се противопоставя на провеждането на нови избори, но в тази ситуация възможностите му за действие са силно ограничени

13:43 | 29.03.13 г. 1
<p>
	Президентът на Италия Джорджо Наполитано.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Италия Джорджо Наполитано. Снимка: Ройтерс

Лидерът на лявоцентристката коалиция в Италия Пиерлуиджи Берсани се провали в опита си да състави правителство и президентът на страната Джорджо Наполитано ще търси друго решение, съобщават от президентската администрация, цитирани от Ройтерс.

Берсани е докладвал снощи на Наполитано, след като получи мандат за съставяне на правителство седмица по-рано. Лидерът на лявоцентристката коалиция е съобщил, че не е успял да намери подкрепа сред другите политически лидери.

Самият Берсани подчерта, че е съобщил на президента за „значителни позитивни сигнали за разбирателство“ докато е преговарял с политическите групи. „Обясних и трудностите, които произтичат от възраженията или условията, които се считат за неприемливи“, поясни той.

Джорджо Наполитано планира да започне нов кръг от консултации с политическите лидери, като ще започне с бившия премиер Силвио Берлускони и ще приключи с партията на Берсани.

По принцип италианският президент се противопоставя на провеждането на нови избори, но в тази ситуация възможностите му за действие са силно ограничени. Една от тях е той да посочи експерт, който да оглави ново служебно правителство, или многопартийна коалиция, чието правителство обаче трябва да разчита на мнозинство в парламента.

Италия е без правителство вече месец след изборите, след като политическата сила на Пиерлуиджи Берсани не успя да получи достатъчно гласове, за са сформира мнозинство в Сената, което не позволява съставянето на самостоятелен кабинет. На фона на ситуацията в Кипър се подклаждат опасенията, че може да се стигне до сътресения на пазарите, което пък да застраши еврозоната.

Пиерлуиджи Берсани се надяваше, че ще успее да преодолее трудностите в последния момент, но се сблъска с категоричното несъгласие на комика Джузепе (Бепе) Грило да участва в правителство, ръководено от ляво- или дясноцентристката коалиция. Берсани пък отхвърли възможността да състави коалиция с партията на Берлускони, като заяви, че медийният магнат е вече твърде дискредитиран, за да се справи с политическите задачи.

През седмицата Берсани подчерта колко е сложна задачата на президента Наполитано, като посочи, че само луд би пожелал да управлява страната в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Това цял един народ да не може да осъзнае и разбере реалността е голямо проклятие. Или ако я осъзнава а пък няма алтернатива да откаже да я приеме гласувайки за популисти, които винаги са най-лошият избор. Не знам защо стана така модерно да поемаш дългове с ясното съзнание да не ги връщаш щото ти било много тежко. Когато отида да вечерям в някой ресторант и откажа да плащам това навсякъде е престъпление. А когато това поведение се практикува от държави и правителства не се порицава. Всеки трябва да се научи да живее от собствения си труд а не да иска наготово от общата паничка щото видите ли бил много закъсал. Ами като е *** *** или социалист с престъпно мислене само за преразпределение - марш на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още