IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отварянето на кипърските банки донесе облекчение на борсите

Успешното отваряне на клоновете на местните банки доведе до ръст на акциите в Европа

19:35 | 28.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отварянето на кипърските банки донесе облекчение на борсите

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха в края на днешната търговия на фона на успешното отваряне на банките в Кипър, предаде Ройтерс. Междувременно по отношение на процеса за формиране на правителство в Италия не се вижда напредък.

Основният индекс в Германия затвори преди удължения уикенд за Великден с ръст от 0,08 на сто до 7795,31 пункта. На седмична база бенчмаркът загуби почти един и половина процента, но тримесечният баланс показва увеличение от 2,40% - положително развитие за трето поредно тримесечие. MDAX скочи в четвъртък с 0,54% до 13 322,26 пункта, а технологичният подиндекс TecDax нарасна с 1,49% до 932,03 пункта.

Общоевропейският индекс EuroStoxx 50 приключи сесията с ръст от 0,44 на сто до 2624,02 пункта, а националните индекси в Париж и Лондон приключиха с лек ръст - CAC 40 с 0,53% до 3731,42 пункта, а FTSE 100 с 0,38% до 6 411,74 пункта.

Кипърските банки преживяха нормално първите няколко минути след възобновяването на дейността си. "Всичко върви добре, аз съм доволен", каза кипърският народен представител Продоромус Продрому в първата си оценка за ситуацията в Никозия. Политикът се намираше на централния площад в центъра на кипърската столица, за да наблюдава отварянето на банковите клонове.

Въпреки отварянето на банките гражданите на Кипър, които се снабдяваха с пари в брой само от банкоматите и не можеха да правят платежни нареждания и преводи, ще се радват на съвсем леко облекчение на лимитите за теглене на пари. С решение на властите от банкоматите вече ще може да се теглят до 300 евро на ден (в последните дни тази сума бе свита до едва 100 евро). В рамките на страната банковите карти ще може да се използват без ограничения. Но ако някой иска да плаща с карта, докато е в чужбина, не може да надхвърля 5000 евро на месец. При пътуване в чужбина ще може да се изнасят не повече от 1000 евро в брой при всяко излизане. Много от тези подробности са се уточнявали до последния момент.

В Германия под натиск попадат акциите на автомобилните производители BMW и Daimler, които бяха в дъното на Dax със спад от 2,59 и 2,02 на сто. Причина за срива при BMW са слабите резултати на китайското смесено дружество Brilliance. Акциите на Daimler пострадаха от притесненията на анализаторите за целите за печалба на компанията от Щутгарт. Преоценката на стойността на обявените за продажба акции на EADS са причина за тревога по отношение на печалбата, пише Майкъл Пунцет от DZ Bank.

Сред фаворитите в Dax бяха акциите на химическата и фармацевтична група Bayer с ръст от 1,59%. Акциите на енергийната компания Eon скочиха след обявеното увеличение на дела в бразилския партньор MPX с 1,26%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още