IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият бизнес вещае големи проблеми за Италия и Испания

Фалитите на малките и средни предприятия в двете страни нарастват с притеснителна скорост

16:02 | 28.03.13 г.
<p>
	Възрастен испанец минава край затворен магазин в столицата Мадрид. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Възрастен испанец минава край затворен магазин в столицата Мадрид. Снимка: Ройтерс

„Нивата на потребление, продажби на дребно и индустриална активност се върнаха към стойностите си от преди въвеждането на еврото, а банките все още не са калкулирали докрай срива на пазара на недвижими имоти. Съмнявам се, че ако наложат възбрани днес, ще успеят да си върнат голяма част от парите“, заяви Рони Рен, анализатор в Keefe, Bruyette & Woods.

„Затова смятам, че ще продължим да наблюдаваме увеличаване на резервите за доста години напред. Има и много неконкурентноспособни компании, които ще излязат от пазара и ще фалират, увеличавайки загубите за банките“, добави той.

Испанските банки са по-добре защитени срещу загуби от малки и средни предприятия, след като властите използваха 41 млрд. евро от общо обещаните 100 млрд. евро от спасителната помощ от партньорите на страната от еврозоната, за да подкрепи най-слабите кредитни институции. Правителството изключи варианта за ново заделяне на специални резерви, а според специалисти ако има нужда от допълнителен капитал, той ще бъде осигурен от оставащата част от спасителната помощ.

„Може да се случи така, че по някоя банка тук или там да има нужда от още капитал, но вероятно това няма да бъде системен проблем“, заяви Ервин ван Лумих, банков анализатор в международната рейтингова агенция Fitch. „Лошите кредити могат да нараснат в течение на годината или през 2014 г., тъй като винаги е налице забавен ефект при този тип статистика“, добави той.

През миналата година от консултантската компания Oliver Wyman обявиха, че основният им сценарий предвижда испанските банки да понесат загуби от 25 млрд. евро през периода 2012-2014 г. от експозицията си към малки и средни предприятия извън сектора на недвижимите имоти, която е на обща стойност от 237 млрд. евро. При най-тежкия сценарий те могат да достигнат 39 млрд. евро. За сравнение – най-благоприятният и най-лошият сценарий на консултантите предвижда загуби от от 65 млрд. до 97 млрд. евро за същия период от експозицията на кредитните институции към сектора на недвижимите имоти.

Зад тези числа обаче стоят страдащи хора. Рафаеле Балцано е заплашен с изгонване до няколко дни от двузвездния му хотел в Пистоя, италианската провинция Тоскана, който бе принуден да затвори през миналата година. Електричеството и водата бяха спрени, когато той не можа да плати сметките.

„През миналата година ножът опря до кокала. Имах дълг от 26 000 евро към банката и те не биха ми осигурили нова кредитна линия, за да се опитам да се задържа на повърхността, а дължах и 50 000 евро на доставчици, които не можех да платя“, посочи Балцано. „Никой не ми помагаше, нито правителството, нито банките или профсъюзите. Ние, дребните бизнесмени, не разполагаме с каквито и да било мрежи за сигурност. Загубих всичко“, обясни той.

Един от всеки 10 заема в Испания е бил в тримесечно или по-голямо просрочие през декември, а от изследователската компания Axesor обявиха, че февруари е бил най-тежкият месец в това отношение от 2008 г., като над 1 000 компании са подали документи за защита от кредитори, което представлява ръст от 82% на годишна база въпреки удължаването на сроковете на плащане за мнозина изнемогващи кредитополучатели от страна на банките.

Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още