IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските акции се понижиха до триседмичен минимум

Не сме заели позиции срещу Европа, но мислим, че в момента и дума не може да става за растеж, коментира Аксел Вебер

19:21 | 27.03.13 г.
Европейските акции се понижиха до триседмичен минимум

Европейските акции се понижиха до 3-седмично дъно, водени от спадовете на банковите акции, след като лидерът на демократическата партия в Италия отхвърли възможността за сформирането на широка коалиция, предаде Bloomberg.

В резултат се повиши доходността по италианските дългови книжа, а акциите на италианските банки, сред които Banca Monte dei Paschi di Siena SpA и Banco Popolare SC, се наредиха сред най-губещите в днешната сесия. Euro Stoxx Banks Index (SX7E) се понижи с 1,4% до най-ниското ниво от ноември миналата година.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 отписа 0,5% до 292 пункта, след като се колебаеше през цялата сесия. В Германия DAX 30 се понижи с 1,15% до 7 789 пункта, във Великобритания FTSE 100 регистрира спад от 0,18% до 6 388 пункта, а във Франция CAC 40 изтри 0,98% до 3 712 пункта.

“Не сме заели позиции срещу Европа, но мислим, че в момента и дума не може да става за растеж”, коментира пред информационната агенция Аксел Вебер, председател на борда на директорите на UBS. “Смятаме, че структурните проблеми все още не са решени. Все още мисля обаче, че може да се очаква подобрение благодарение на САЩ”, допълва той.

В Италия FTSE MIB Index изтри 0,9 на сто в днешната сесия, след като лидерите на движението “5 звезди” категорично заявиха, че няма да сформират коалиционно правителство с Пиерлуиджи Берсани, който има нужда от допълнителна подкрепа в Сената, за да състави кабинет.

В резултат доходността по 10-годишните италиански облигации нарасна с 21 базисни точки до 4,78%, тъй като Берсани най-вероятно ще трябва да преговаря с бившия премиер на Италия Силвио Берлускони или да се откаже от опитите да сформира правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 17.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още