IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Испания ще се свие с 1,5% през тази година

Централната банка на страната очаква икономиката да се върне към растеж догодина

10:10 | 27.03.13 г. 2
Икономиката на Испания ще се свие с 1,5% през тази година

Икономиката на Испания ще се свие с 1,5% през тази година, а безработицата ще надвиши 27 на сто, прогнозира централната банка на страната, цитирана от FT.

Прогнозата на институцията оставя малко съмнения, че 2013 г. ще бъде по-тежка в сравнение с миналата, още повече, че се очаква пазарът на имоти да затъне още по-дълбоко в кризата, а резкият спад на цените да продължи.

Основните проблеми на испанската икономика остават слабото вътрешно търсене, крехкият пазар на труда и затегнатите финансови условия.

Прогнозата на централната банка противоречи на очакванията на правителството, които са по-оптимистични, но като цяло е в съответствие с прогнозата на Европейската комисия и Международния валутен фонд.

В момента Мадрид преразглежда очакванията си за икономическия растеж и се очаква, че през следващия месец ще признае, че прогнозата за 0,5% спад на брутния вътрешен продукт (БВП) е прекалено оптимистична, отбелязва изданието.

Централната банка обаче подчертава, че икономиката на Испания “вече е докоснала дъното” и сега започва бавно възстановяване. Очакванията са БВП да се стабилизира към края на 2013 г., а спадовете за отделните тримесечия да са по-умерени и да се забавят.

“Испанската икономика вече излиза от най-острата фаза на рецесията”, посочват от институцията. В тази връзка централната банка прогнозира, че през следващата година икономиката на страната ще се върне към растеж, като БВП ще се повиши с 0,6 на сто.

За безработицата обаче се предвижда от 2014 г. да започне да намалява, но с изключително бавни темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
предлагам ти вместо да говориш с недомлъвки и да критикуваш постоянно авторите, вземи напиши компетентен анализ и го предложи на инвестор, ако е толкоз уникален може и някой лев да изкараш, де да знам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
анализиране на тенденцията на нарастване на процента на свиване е по-инересна, от конкретното ниво на очакване на същия към момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още