IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се заразиха от американския ентусиазъм

По-добрите от очакваното данни за поръчките на дълготрайни активи в САЩ и съживяването на американския жилищен пазари се отрази на търговията в Европа

19:37 | 26.03.13 г.
Европейските борси се заразиха от американския ентусиазъм

Европейските борси приключиха сесията с оживление, пише Bloomberg. Данните на американското търговски министерство за ръст на поръчките на стоки с дълготрайна употреба през февруари подкрепиха увеличението на основните европейски индекси.

На фона на това, както и при по-добрите данни за жилищния пазар отвъд Океана, търговците забравиха притесненията за еврозоната и прогнозите за загуби в банковия сектор.

Stoxx Europe 600 добави 0,2% и достигна стойност от 293,76 пункта. Търговията с акциите на Celesio беше един от двигателите на ръста на индекса. Германският търговец на фармацевтични продукти ще повиши дивидентите за акционерите си, което доведе до ръст на акциите от повече от 4 на сто до цена от 14,60 евро за брой.

На обратния полюс беше представянето на Telefonica. Компанията записа най-сериозния спад на пазарната си капитализация за последните седем месеца след като продаде пакет държавни ценни книжа.

„Американската икономика определено набира инерция”, коментира Майкъл Морис от Mitsubishi UFJ Asset Management. „Навлизаме в следващата фаза на инвестиционния цикъл. Американският жилищен пазар от дълго време е на дъното и не очаквам ново влошаване. Нашите данни показват, че има устойчиво икономическо възстановяване”, допълни още той.

Останалите индекси на европейските борси също завършиха деня с ръст. Британският FTSE 100  се покачи с 0,3% до 6 399,37 пункта. DAX30 завърши деня със стойност от 7 879,67 пункта или минимално увеличение от 0,1 на сто.

Френският CAC 40 записа най-значителен ръст от 0,6% до стойност от 3 748,64 пункта.

Засега кипърската фондова борса остава затворена. Банките в страната също няма да отворят врати до четвъртък (28 март).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още