IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имигрантите във Великобритания ще трябва да доказват, че ще работят

Правителството ще въведе ограничения за достъпа на имигранти до помощи за безработни и социални жилища, както и ще ги подлага на по-строга оценка

17:03 | 25.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейвид Камерън затяга правилата за имиграция на Острова. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Камерън затяга правилата за имиграция на Острова. Снимка: Ройтерс

От следващата година имигрантите във Великобритания от Европейското икономическо пространство - страните, членки на Европейския съюз плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, ще трябва да доказват, че наистина си търсят работа и имат „разумен шанс“ да си намерят препитание, за да получават помощи за безработица по-дълго от 6 месеца.

Имигрантите освен това ще бъдат подлагани на по-строга оценка, за да се прецени дали биха могли да си намерят работа, като владеенето на английски език ще бъде един от основните критерии, съобщи премиерът на страната Дейвид Камерън, цитиран от ВВС.

Ако имигрантите не успеят да докажат, че си търсят работа или откажат реална възможност да започнат работа през тези шест месеца, помощите им за безработица ще бъдат спирани.

Освен това имигрантите няма да бъдат допускани до списъците с чакащи за общинско жилище най-малко две години. Местните власти ще могат да определят и собствени критерии за допускане на небританци до системата за достъп до социални жилища.

Предвижда се също така да бъде удвоена глобата за фирми, които наемат нелегални имигранти, до 20 хил. паунда, както и да се предприемат мерки срещу „здравния туризъм“. Освен това гражданите на държави извън ЕС ще трябва да докажат, че имат необходимите застраховки и осигуровки, преди да получат медицински грижи.

Новият план е част от мерките за борбата с имигрантите на Острова, особено с българите и румънците, които отиват в страната заради социалната й система, поясни Дейвид Камерън. Предстои в тази връзка да бъдат направени необходимите промени в британското законодателство.

Камерън подчерта, че мерките, които правителството ще приеме, ще гарантират, че имигрантите пристигат във Великобритания „заради правилните причини“, а не защото е лесно.

Премиерът на Великобритания посочи за пореден път, че „съществуват опасения, че някои хора ще дойдат в страната, за да се възползват от британската щедрост, без да направят подходящ принос“. „Тези опасения не само, че са легитимни, но и са правилни, и е основно задължение на всеки политик да ги посрещне“, каза той.

Засега британското правителство не може да предостави каквито и да било данни за броя на „социалните туристи“ и разходите, направени за тях. Според данни на британското социално министерство обаче 17% от британците в трудоспособна възраст получават социални помощи срещу само 7% от небританските граждани в страната.

Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още