IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции отчетоха най-силен спад от 3 седмици

По-късно днес финансовите министри на държавите от еврозоната ще проведат извънреден конферентен разговор за Кипър

19:34 | 21.03.13 г.
Европейските акции отчетоха най-силен спад от 3 седмици

Европейските акции отчетоха най-силния от 3 седмици спад, след като стана ясно, че германското производство се е свило през миналия месец, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,7% до 294 пункта. От началото на годината индексът е нараснал с 5,3%, изчисляват от информационната агенция.

В Германия DAX 30 се понижи с 0,86% до 7 933 пункта, във Великобритания FTSE 100 регистрира спад от 0,68% до 6 389 пункта, а във Франция CAC 40 изтри 1,42% до 3 775 пункта.

“Инвеститорите заключиха, че само Кипър не е достатъчен, за да възпламени отново тежка криза. Като се гледат обаче инструментите и подхода, наистина в бъдеще страната би създала проблеми, които са много по-рискови за еврозоната, отколкото политиците биха могли да разрешат”, коментира пред агенцията Норман Виламин от Coutts & Co. в Цюрих.

Индексът, който измерва настроенията на мениджърите от производствения сектор в Германия, неочаквано се понижи до 48,9 пункта през този месец, докато икономисти очакваха той да достигне 50,5 пункта. От друг доклад стана ясно, че производственият сектор във Франция също се е свил по-дълбоко от очакваното.

Същевременно правителството на Кипър се отказа от идеята за данък върху депозитите, след като политическите лидери проведоха серия от срещи в търсене на ново решение, за да си осигурят спасителна помощ от европейските им партньори.

По-късно днес финансовите министри на държавите от еврозоната ще проведат извънреден конферентен разговор във връзка със ситуацията на острова.

Междувременно Bank of Cyprus призова кипърското правителство да постигне незабавно споразумение за финансиране от Европейския съюз, за да се избегне икономическа катастрофа. По-рано през деня Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че след няколко дни ще прекрати достъпа на кипърските банки до ликвидност по линия на програмата за спешно финансиране, която действа през националните централни банки.

От 19-те индустриални групи в общоевропейския индекс акциите на производителите на автомобили се представиха най-лошо днес заради влошаващото се състояние на бранша. Renault изтри 5,1% от пазарната си оценка, а Daimler – 2,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още