IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CyBC: Парламентът на Кипър отлага за утре гласуването за данъка върху депозитите

Утре президентът Никос Анастасиадис ще проведе среща с лидери на парламентарно представените партии

17:33 | 19.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
CyBC: Парламентът на Кипър отлага за утре гласуването за данъка върху депозитите

Извънредното заседание на кипърския парламент, на което трябваше да бъде разгледан законопроектът за еднократен данък върху депозитите в местните банки, е отложен отново с един ден за утре, обяви Cyprus Broadcasting Corporation (CyBC), без да посочва източник на информацията, цитирана от Интерфакс. Заседанието вече бе отложено от понеделник за вторник.

От Bloomberg припомнят, че кипърският министър на отбраната Фотис Фотиу вече бе заявил в интервю за гръцката телевизия Skai TV, че гласуването в парламента на законопроекта за еднократния данък върху депозитите може да бъде отложено отново.

По данни на агенцията от администрацията на кипърския президент Никос Анастасиадис са потвърдили само, че утре той ще проведе среща с лидерите на парламентарно представените партии.

Еднократният данък върху депозитите бе съгласуван с международните кредитори на страната като условие те да отпуснат спасителна финансова помощ за островната държава на стойност 10 млрд. евро. Средствата са необходими за рекапитализирането на банковата система в Кипър и за изплащане на текущите задължения, без което страната би фалирала.

Данъкът, който предвижда депозитите до 100 000 евро да бъдат обложени със ставка от 6,75%, а тези над посочената сума – с 9,9%, вече предизвика масово недоволство в Кипър и изтегляне на депозити от банките в събота, както и предложения за промяна на посочените ставки.

При това развитие на събитията кипърските регулаторни органи обявиха прекратяване на дейността на банките и кипърската борса до четвъртък, включително на вътрешнобанковите преводи.

Според самия Анастасиадис приемането на законопроекта изобщо не е сигурно, тай като партията, която той оглавява, разполага с едва 20 места в 58-членния кипърски парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
За да е по-сигурно, че всички ще разберат посланието, гласуването се отлага за 2-ри път, а положението се поддържа 5 дена! Искат не само да спре изтичането на кинти към офшорни зони, но и да не се наливат кинти ТАМ, където е решено да НЯМА такива !!! Кой и защо е за домашна :))) .. не са банките... не сааааааааааа ..!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още