IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции приключиха седмицата със спадове

След впечатляващото представяне през последните седмици ралито се забавя, според анализатор

19:25 | 15.03.13 г.
Европейските акции приключиха седмицата със спадове

Европейските акции отчетоха понижения в днешната сесия, след като стана ясно, че потребителското доверие в САЩ се е влошило през март и на фона на дебата на  европейските лидери за мерките за строги икономии.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,4% до 297 пункта, но за четвърта поредна седмица регистрира ръст, този път от 0,6%, предаде Bloomberg. От началото на годината индексът е нараснал с 6,3%, след като в САЩ беше постигната частична бюджетна сделка навръх Нова година.

В края на днешната сесия в Германия DAX 30 се понижи с 0,19% до 8 043 пункта, FTSE 100 регистрира спад от 0,6% до 6 490 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 0,71% до 3 844 пункта.

“След впечатляващото представяне през последните седмици ралито се забавя. Икономическите показатели в САЩ са добри, но пазарите имат нужда от пауза”, коментира пред Bloomberg Гийом Дюшесно от BGL BNP Paribas SA.

На днешната среща на Съвета на Европейския съюз лидерите на държавите-членки решиха да не се отказват от политиката на строга финансова дисциплина, но се споразумяха да търсят начин за намаляване на социалната цена, която се плаща за икономиите, и предприемане на мерки за растеж и разкриване на нови работни места.

Лидерите на държавите от ЕС подкрепиха и т. нар. “структурни бюджетни оценки”. Това означава, че на страни като Франция, Испания и Португалия вероятно ще се даде повече време да приведат бюджетните си дефицити според изискванията на еврозаконодателството. Балансирането на бюджетите обаче остава основна цел, а разговори за мащабни програми за разходи или за емисии облигации не е имало.

“Ако се правят прекалено строги икономии, ще има и висока безработица”, коментира президентът на Франция Франсоа Оланд. “Необходима е гъвкавост, ако искаме да направим растежът приоритет”, допълни той.

Предстои тази вечер финансовите министри на държавите от еврозоната да обсъдят отново спасителната програма за Кипър, която трябва да бъде подготвена до края на месеца. “Не мога да си представя да допуснем почивните дни да минат без да сме решили проблема на Кипър”, коментира премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

Същевременно от САЩ дойдоха лош новини за потребителското доверие. Предварителните оценки на Thomson Reuters/University of Michigan сочат, че индексът, който отразява нагласите на американските потребители, се е понижил до 71,8 пункта през март от 77,6 пункта през февруари. Икономисти очакваха индексът да нарасне до 78 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още