IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора в ЕС по спад на заетостта в края на миналата година

Заетостта у нас през последното тримесечие на 2012 г. се е понижила с 4,9% на годишна база, като ни изпреварва само Гърция

09:53 | 15.03.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
България е втора в ЕС по спад на заетостта в края на миналата година

България е втора в Европейския съюз (ЕС) по спад на заетостта през последните три месеца на миналата година, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

В периода октомври – декември 2012 г. спадът на заетостта у нас се е задълбочил до 4,9% спрямо същия период на предходната година, докато през предходното тримесечие беше отчетено годишно понижение от 3,9%.

За сравнение, средното за еврозоната и ЕС годишно понижение на заетостта през последните три месеца на 2012 г. е било съответно 0,8% и 0,4%.

Данните на евростатистиката показват, че по годишен спад на заетостта ни изпреварва само Гърция, където е регистрирано понижение от 6,5% през последното тримесечие на миналата година. След нас е Кипър с отчетен спад на заетостта от 4,8%, а Испания е четвърта с понижение от 4,5%.

Петата позиция е за Португалия, където през последните три месеца на миналата година е измерен годишен спад на заетостта от 4,3%.

На другия полюс е ситуацията със заетостта в северната ни съседка Румъния, която е на първо мяст по годишен ръст на показателя през последните три месеца на миналата година (3,5%). Следва я Латвия, където е регистрирано годишно повишение на заетостта от 2,8%, а третата позиция е за Люксембург с отчетен ръст от 2,2%.

България е в челните позиции и по спад на заетостта през последните три месеца на годината спрямо предходното тримесечие. У нас е отчетено намаление на показателя от 1,5%, като ни изпреварват само Литва и Португалия, където е регистрирано понижение от 2%. След нас е Испания със спад на заетостта от 1,4%, а след нея е Кипър с отчетено понижение от 1,3%.

За сравнение, понижението на заетостта в еврозоната и ЕС през последните три месеца на миналата година спрямо предходните три месеца е съответно 0,3% и 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Алди, къде откри "лявото" в политиката която възнамерява да води ГЕРБ при евентуален нов мандат!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
aldy
преди 11 години
Бочо се кани пак да ни излъже. Наистина ни смята за по-наивни от овце, щом Той иска да управлява, но вече с лява политика. Т.е. ще обещава всеки път това, което чакат да чуят избирателите и ще печели. За старите работи не го питайте, например, как успя с толкова голямо биене на барабана, да построи по-малко магистрали от Тройната ламя? Но затова пък бюджетите са най-големите за последните 23 години и пак няма Коледни надбавки за (про)клетите пенсионери. Държава не се управлява като банда, това е изводът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Втори в Европа? Тия глупави гърци как можаха да ни изпреварят. Ама па по ниски доходи никой не може да ни бие. Там сме твърдо номер едно. Това понижаване на заетостта също много ще ни помогне, нищо че сме "само" втори. Защото понижаването на заетостта води и до понижаване на доходите, така, че в обозримо бъдище нямаме стигане. На светлинни години сме от останалите по доходи. Да живее валутният борд, икономическата политика и международното положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Internet
преди 11 години
Прозводството през декември също спада, но износът през януари 2013 расте с цели 27%Това и другарят Сталин го не може като НСИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 9
Internet
преди 11 години
Станишев е виновен за всичко, защото той, Костов и Доган управляват тази клета държава още от 681 г. насам и особено в периода 2009 -2013 г са управлявали.Боко Тиквата не се е родил още, Цветанов и Фидосова - също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
albobo76
преди 11 години
Интересно ми е как ще обяснят и този си провал Герберите? - да бяха копирали Румънците и щяхме да сме по-добре. Боже, Боже, кога ще ги стигнем Румънците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още