IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите на Гърция с кредиторите за поредния транш са прекъснати за 2 седмици

Различията за поредните мерки за съкращаване на разходите и повишаване събираемостта на данъците заплашват отпускането на 2,8 млрд. евро в края на месеца

11:10 | 14.03.13 г.
<p>
	Представителите на тройката напускат офиса на гръцкия премиер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Представителите на тройката напускат офиса на гръцкия премиер. Снимка: Ройтерс

Преговорите между Гърция и „тройката“ международни кредитори на страната (Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка) за поредния транш от спасителната помощ за балканската държава са прекъснати за 2 седмици, съобщи ВВС.

Кредиторите искат допълнителни реформи и подобряване на събираемостта на данъците, за отпуснат сумата от 2,8 млрд. евро до края на месеца.

Изпадналата в рецесия страна се мъчи от години да свие разходите и да повиши приходите в бюджета, но среща сериозни затруднения.

Вчера представители на тройката са провели 3-часова среща с гръцкия министър на финансите Янис Стурнарас и премиера Андонис Самарас, но преговорите бяха прекъснати. Стурнарас обяви, че представителите на кредиторите ще се върнат в Гърция в края на март или началото на април. Срещата беше отложена с един ден, като обяснението бе в различията между двете страни.

„Всъщност гърците се умориха от протестите поне толкова, колкото и от мерките на строги икономии“, твърди кореспондентът на ВВС в Атина Марк Лауън. „Нация, парализирана от 6-годишна рецесия, настоява за малко светлина в края на тунела. А гръцките кредитори са наясно само, че са необходими още много мерки, които страната трябва да предприеме“, добави той.

Гърция трябва да понижи държавния си дълг до устойчивото ниво от 124% от брутния ѝ вътрешен продукт до 2020 г. според заложената от тройката цел, като в момента той достига около 149% от брутния ѝ вътрешен продукт.

Финансовата помощ е нужна на страната, за да изплаща задълженията си и да запушва дупката в бюджета след години на прекомерни разходи, довели до отказ от страна на международните финанси пазари за кредитирането на Гърция. Кредиторите обещаха 240 млрд. в рамките на два спасителни пакета, като страната вече е получила по-голямата част от тях, което понижи опасенията, че може да напусне еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още