IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият интерес към аукцион в Италия разколеба инвеститорите в Европа

Европейските пазари осребриха част от печалбите си в сряда след силното представяне от последните няколко сесии, коментира анализатор

20:01 | 13.03.13 г.
<p>
	Фондовата борса във Франкфурт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса във Франкфурт. Снимка: Ройтерс

Фондовите пазари в Европа се оказаха под натиск в сряда, след като инвеститорите решиха да осребрят част от печалбите си, съобщава MarketWatch.

Слабият интерес към аукцион в Италия също имаше негативен ефект върху пазарите.

Stoxx Europe 600 изгуби 0,02% до 295 пункта, след като във вторник спечели 0,1% въпреки опасенията, че британската икономика отново е в рецесия.

По-добрите от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ помогнаха за неутрализиране на част от акумулираните в началото на сесията загуби. 

След първоначален колеблив старт Wall Street отново се търгува на зелена територия.

Банките се оказаха основните губещи в Европа. Commerzbank AG се раздели с близо 9%, след като обяви, че ще увеличи капитала си с 2,5 млрд. евро, за да изплати остатъка от 16-те милиарда хибриден капитал, които получи от германското правителство през последните 4 години.

Европейските пазари осребриха част от печалбите си в сряда след силното представяне от последните няколко сесии, казва Атиф Латиф, инвестиционен директор на Guardian Stockbrokers. За последния месец Stoxx 600 е спечелил 2,3%.

Цената за финансирането на Италия се повиши при първия аукцион, след като миналата седмица Fitch Ratings понижи рейтинга на страната до BBB+ от А-.

Макроикономическите данни също не помогнаха на пазарите. През януари индустриалното производство в еврозоната се е понижило с 0,4% на месечна база и това изненада неприятно анализаторите.

„Спадът на индустриалното производство в еврозоната ни напомня, че въпреки повишеното настроение около финансовите пазари, регионът може би остава в рецесия през първото тримесечие на годината“, казва Бен Мей, анализатор.

Сред губещите в Лондон се нареждат HSBC PLC и Standard Chartered PLC.

Британският FTSE 100 се раздели с 0,45% до 6481 пункта.

DAX 30 във Франкфурт остана единственият водещ индекс, който се задържа на зелена територия, след като се повиши с 0,06% до 7971 пункта. Освен Commerzbank Deutsche Bank AG също изгуби позиции.

Френският CAC 40 се понижи с 0,1% до 3836 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още