IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите в Европа помръднаха едва-едва

Данните за производството във Великобритания възродиха опасенията за рецесия в страната и доведоха до поевтиняване на паунда, което на свой ред подкрепи пазара

20:03 | 12.03.13 г. 2
Индексите в Европа помръднаха едва-едва

Европейските фондови пазари отбелязаха слаби промени в днешната сесия, оставайки около достигнатия връх за последните 4 години и половина, след като икономическите данни възродиха опасенията, че британската икономика се плъзга отново към рецесията, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се повиши с минималните 0,04% до 295,37 пункта.

Неблагоприятните макроикономически данни доведоха до поевтиняване на британския паунд, което на свой ред подкрепи местните индекси. FTSE 100 напредна с 0,11% до 6 510,62 пункта, след като стана ясно, че промишленото производство в страната през януари се е свило с 1,5% на месечна и 1,6% на годишна база. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 0,1% на месечна база и спад от 1% на годишна.

„По-слабите от очакваното данни за британското производство всъщност помогнаха на пазара по странен начин, тъй като увеличават възможността за допълнително вливане на ликвидност от страна на Английската централна банка“, заяви Дейвид Мадън, пазарен анализатор в IG.

Акциите на Kazakhmys PLC поскъпнаха с 6,05% до 552 пенса, а тези на Antofagasta PLC прибавиха 3,1% към стойността си до  1 129 пенса, след като компанията обяви по-висок от очаквания годишен дивидент, както и рекорден добив на злато и мед.

Във Франция CAC 40 спечели 0,1% до 3 839,97 пункта, като пазарната капитализация на Accor SA се разшири с 1,95% до 28,76 евро за акция, след като рейтингът на ценните книжа бе повишен от UBS.

Германският индекс DAX 30 отстъпи с 0,23% до 7 966,12 пункта, като акциите на Volkswagen AG понижиха стойността си с 1,5% до 166,40 евро.

За Роджър Пеетерс, главен стратег в Close Brothers Seydler Research във Франкфурт, не е изненада, че DAX е взел малка почивка, като се имат предвид висотите, покорени от Dow Jones ден по-рано. По думите му пазарът изглежда „балансира в известна степен“ и все още е налице „висок потенциал за инвеститорите, които имат слаби експозиции към акциите и „изчакват пауза, за да се качат на влака“.

Акциите на  SBM Offshore NV скочиха с 20,7% до 12,93 евро в Амстердам, след като холандската компания обяви, че е платила 470 млн. долара за базираната в Канада Talisman Energy Inc., постигайки споразумение за работещ на загуба проект на петролна платформа в норвежкото крайбрежие.

Пазарната капитализация на Roche AG нарасна с 0,75% до 215 швейцарски франка за акция, след като компанията обяви, че е получила одобрението на Европейския съюз за свой медикамент за борба с рака на гърдата.

Акциите на Pirelli & C. SpA обаче поевтиняха с 4,2% до 8,55 евро, след като производителят на гуми обяви печалба за 2012 г., останала под очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 11 години
Благодаря, утре ще го оправимхубава вечер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
benassi
преди 11 години
Не е по темата, но защо не се актуализират показанията на златото на централната страница, показвайки 1 582 $/оz последните три дена ;;благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още