IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси приключиха сесиите си с разнопосочна тенденция

Намалението на кредитния рейтинг на Италия от страна на Fitch, както и по-слабите икономически данни от Китай са се отразили на настроението

19:47 | 11.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските борси приключиха сесиите си с разнопосочна тенденция

Основните индекси на водещите европейски фондови борси отчетоха разнопосочна тенденция в края на днешната търговия, предаде DPA.

Водещият германски борсов индекс Dax си пое дъх след силното покачване през последните сесии и приключи днешната търговия с лек спад от 0,03 на сто, близо до високите равнища, до които нарасна миналата седмица за първи път от пет години. В петък индексът надмина за първи път от 2008 г. пика от 8000 пункта. Mdax се сви днес с 0,11 на сто до 13 338 пункта, а TecDax спечели 0,24 на сто до 921,27 пункта.

В Париж френският бенчмарк CAC 40 отстъпи с 0,10 процента, все още под влиянието на деликатната политическа ситуация в Италия и слабите икономически показатели в Китай.

Същевременно в Лондон FTSE-100 закри сесията с ръст от 0,31 на сто, докато в Цюрих SMI скочи с 13,81 пункта до 7758,65 пункта.

Намалението на кредитния рейтинг на Италия от страна на Fitch, както и по-слабите икономически данни от Китай са се отразили на настроението, коментира дилър. В петък Fitch понижи кредитния на Италия с една стъпка – от А- до ВВВ+, поставяйки му и негативна перспектива. Сред основните причини за решението си експертите на Fitch изтъкват „неопределеният резултат от италианските избори от 24-25 февруари“. „Тези резултати правят слабо вероятно сформирането на стабилно ново правителство през следващите няколко седмици. Повишаването на политическата неопределеност не помага за продължаване на структурните реформи и е неблагоприятен фактор за влияние върху икономическия сектор на фона на дълбокия икономически спад“, добавят те.

През февруари потребителската инфлация в Китай се е ускорила, достигайки 10-месечен връх, след като празничните покупки около честването на Новата година по лунния календар вдигнаха рязко цените на хранителните стоки, сочат данни на китайското Национално статистическо бюро.

В Dax печеливши бяха акциите на Henkel, Fresenius Medical Care и Fresenius с между 2,5 и 0,9 на сто. " Dax е като рефлекс, ако пазарът пада, инвеститорите посягат автоматично към по-малко зависими от конюнктурата книжа“, казва инвеститор. Акциите на Continental отчетоха спад от 1,1 на сто, след като Morgan Stanley намали оценката си за книжата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още