IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Грило е готова да състави кабинет

От движението обявиха също така, че няма да одобрят коалиция, водена от друга партия

11:12 | 11.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Партията на Грило е готова да състави кабинет

Aнтиелитарното движение на Бепе Грило обяви, че желае да оглави следващото италианско правителство, след нееднозначните избори, и повтори, че няма да приеме коалиция с друга партия, съобщава Ройтерс.

Новоизбраните парламентарни лидери на движението 5-Звезди заявиха, че ще изложат тази си позиция пред президента на страната Джорджо Наполитано, когато по-късно през месеца той започне консултации за съставяне на кабинет.

Малко вероятно е обаче останалите партии да приемат правителство на движението, както заради политически различия, така и заради факта, че макар и да спечели изборите движението има по-малко места в парламента от лявоцентристката и дясноцентристката коалиции.

Предизборната кампания на движението се основаваше на радикално прочистване в политиката и защита на околната среда. Платформата 5-Звезди включва минимален доход за безработните, безплатен интернет за всички, избирателна реформа, отмяна на държавното финансиране за партии и вестници и преустановяване на проекта за високоскоростна железница в Северна Италия.

От лявоцентристката Демократическа партия заявиха, че споделят някои от позициите на 5-Звезди, но като цяло политиката им не е толкова крайна, като имат и съществени различия, особено по отношение на Европа.

Грило призова за онлайн референдум по въпроса за членството на Италия в еврозоната. Той заяви вчера, че ще се оттегли от политиката, ако движението му гласува за правителство, оглавявано от лявоцентристката или дясноцентристката коалиции.

Лявоцентристкият блок, воден от Демократическата партия, спечели мнозинство в долната камара на парламента, но не успя да стори това в Сената, където 5-Звезди неочаквано получи най-много места в първото си участие на избори.

Италианският парламент ще заседава в петък, като малко след това президентът Наполитано ще започне консултациите с партийните лидери в опит да намери подкрепа за съставяне на управляваща коалиция.

„Ако президентът приеме програмата ни от 20 точки, то ще бъдем готови да предложим министър-председател“, обяви лидерът на движението в Сената Вито Крими.

Лидерката на долната камара Роберта Ломбарди заяви, че 5-Звезди би си сътрудничело с всяка партия, която приема програмата на движението, но то няма да одобри коалиция, водена от друга партия. „Програмата създава коалиции, а не обратното.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още