IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари приключиха сесията с повишения

Драги потвърди прогнозата си, че икономиката на еврозоната ще се активизира през втората половина на годината

19:35 | 07.03.13 г.
Европейските пазари приключиха сесията с повишения

Повечето европейски акции приключиха днешната сесия с повишения, след като Федералният резерв на САЩ коментира, че американската икономика расте, а Европейската централна банка (ЕЦБ) и Английската централна банка (АЦБ) не поднесоха изненади и оставиха без промяна основните лихвени проценти, предаде Bloomberg.

Общоевропейският Stoxx Europe 600 се понижи с 0,1% до 293 пункта. Информационната агенция припомня, че на 5 март индексът достигна най-високото си ниво от юни 2008 г. заради повсеместния оптимизъм, че централните банки ще продължат със стимулите за икономиките. От началото на годината индексът се е повишил с 4,8 на сто.

В Германия DAX 30 отбеляза ръст от 0,26% до 7 940 пункта, във Великобритания FTSE 100 се повиши с 0,18% до 6 439 пункта, а във Франция CAC 40 добали 0,54% до 3 794 пункта.

“Инвеститорите се надяват, че американският икономически растеж има някакви основи”, коментира Джеръми Батстоун-Кар от Charles Stanley Group Plc във връзка с макроикономическите данни, които излязоха днес от САЩ.

Вчера Федералният резерв съобщи в редовния си доклад “Бежова книга”, че икономиката на САЩ е регистрирала скромен към умерен растеж на фона на нарастващо потребителско търсене на пазарите на имоти и автомобили.

Днес стана ясно, че първоначалните молби за помощи за безработни са се понижили неочаквано през миналата седмица, което предполага ускоряване на подобряването на пазара на труда в страната. Молбите са намалели със 7 хил. до сезонно изгладените 340 хил., като това е понижение за втора поредна седмица.

Показателят за последните 4 седмици, смятан от мнозина експерти за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, също се понижава със 7 хил. до средните 348 750 молби, достигайки най-ниското си ниво от март 2008 г. и насочвайки съм известна стабилност на обстановката на пазара на труда.

Същевременно обаче външнотърговският дефицит на САЩ се е разширил с 6,3 млрд. долара до 44,4 млрд. долара през януари заради резкия ръст на вноса на петрол. Икономисти предвиждат, че външната търговия ще се окаже в тежест на икономическия ръст през първото тримесечие на фона на отчетеното понижение на износа през януари.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги внесе допълнително успокоение на пазарите, като потвърди прогнозата, че икономиката на еврозоната ще се активизира през втората половина на годината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още