IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Несигурността се завърна на европейските борси

Хаосът в Италия и лоши новини от Китай и САЩ не успяха да успокоят инвеститорите

19:33 | 04.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Несигурността се завърна на европейските борси

Няколко фактори за несигурността обремениха европейските фондови пазари в понеделник. В Китай секторът на услугите не успява да се задвижи, а също и намаляването на правителствените разходи в САЩ подхрани негативните настроения, заяви дилърът Сара  Брилеуски от Gekko Markets. Италия също остава проблемна тема с оглед на възможните нови избори. В допълнение главният изпълнителен директор на ESM Клаус Реглинг изрази съмнения за това дали плановете за директните плащания на помощ за банките от спасителния фонд могат да бъдат изпълнени.

Късно в петък китайските власти обявиха нови ограничения при покупката на недвижими имоти, включително по-високи първоначални вноски и лихви по ипотеките за второ жилище в градовете. Администрацията в Пекин налага и 20% данък върху печалбата при продажба на съществуващи жилища.

Европейските индекси и петролът също изгубиха позиции, след като инвеститорите потърсиха закрилата на щатския долар и златото.

В интервю за Bloomberg икономистът Нуриел Рубини предупреждава за рискове от задълбочаване на рецесията в еврозоната и забавяне на растежа в САЩ през втората половина на годината като следствие от фискалната консолидация в страната.

Водещият германски индекс Dax изгуби 0,21 на сто на фона на несигурността, свързана с бюджетните проблеми в Съединените щати и политическата ситуация в Италия.  В Лондон Fin.-Times падна с 32,97 пункта до 6345,63            пункта, а в Цюрих SMI загуби 11,47 пункта до 7590,52 пункта. В Париж обаче индексът САС 40 прибави 0,27 на сто при предпазлива търговия преди заключенията от срещата на Еврогрупата и решенията за валутната политика на няколко централни банки през предстоящата седмица.

На европейските фондови пазари особено силно реагираха акциите на компаниите от добивната индустрия, тъй като Китай е най-големият потребител в света на индустриални метали. Европейският секторен индекс загуби 2,2% и по този начин е един от най-слабите в Европа индекси. В Лондон акциите на Anglo American се свиха с почти три процента, в Амстердам Arcelor Mittal загуби 2,4% от стойността си, а в Германия ThyssenKrupp със спад от два процента е сред най-големите губещи. Търговците оправдават загубата на последната компания и с разследвания по подозрения за незаконно фиксиране на цените в автомобилната индустрия.

Търсени бяха акции на компании, които са по-малко зависими от икономиката, като например телекомуникационните стойности. Европейският секторен индекс скочи с 1,2%. С увеличение от 5,5% лидер са акциите на France Telecom. Инвеститорите са впечатлени от препоръката за купуване от страна на Morgan Stanley. Целевата цена е 9,60 евро, а сегашната цена е от 7,70 евро. Акциите на Deutsche Telekom скочиха с 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 07.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още