IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезценки смалиха печалбата на HSBC с 6%

След година на скандали, обвинения, вътрешнофирмена борба и съкращения банката все пак отчита печалба от 20 млрд. долара

20:34 | 04.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обезценки смалиха печалбата на HSBC с 6%

Най-голямата европейска банка – HSBC, отчете за изминалата 2012 г. заради редица отписвания и глоби по-ниска печалба от очакванията. Британската банка отчете 6% спад на печалбата си преди данъци за 2012 г. до 20,6 млрд. долара (13,7 млрд. паунда), съобщи Ройтерс. Реализираният резултат е под средната прогноза на анкетираните от Ройтерс анализатори от 22,7 млрд. долара.

Приходите на института се свиват с 5,4% до 68,3 млрд. долара. При това операциите в Азия са били много успешни и са помогнали на банката да компенсира спада в разтърсената от еврокризата Европа. Чистата печалба на най-голямата банка в Европа е в размер на 15,3 млрд. долара.

Основната причина за свиването на печалбите са понесените от банката загуби от обезценка в стойността на дълговите й книжа в размер на 5,2 млрд. долара. Освен това институцията е платила и глоби на обща стойност 4,2 млрд. долара, става ясно от публикуваните резултати. Санкциите са преди всичко заради неправомерно продаване на финансови продукти на британския пазар – общо 2,3 млрд. долара. Освен това HSBC е глобена с 1,9 млрд. долара по обвинения в пране на пари. Институцията беше санкционирана от регулаторите във Великобритания и САЩ за нарушаването на различни разпоредби, забраняващи дейността в Сирия и Иран, както и развиването на бизнес с мексиканските наркокартели.

Въпреки разочароващия спад на печалбите финансовата институция ще увеличи раздаваните дивиденти. Банката смята да повиши плащанията за четвъртото тримесечие на 2012 г. до 18 цента за акция при 12 цента за акция преди година. Освен това институцията се ангажира да повиши и плащанията за първите три тримесечия на 2013 г. до 10 цента на акция в сравнение с 9 цента за същия период на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още