IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери призовават да се поддържа курса на бюджетни икономии

Италия е сред основните извори на проблеми за еврозоната в момента

13:17 | 04.03.13 г.
Европейските лидери призовават да се поддържа курса на бюджетни икономии

Европейските лидери поискаха държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) да продължат с бюджетните икономии, за да се сложи край на дълговата криза. В същото време Италия върви все повече към нови избори, след като нито един от кандидатите не успя да събере мнозинство и не се оформя и някаква коалиция, съобщи Bloomberg.

„В момента Европа, след като станаха ясни резултатите от изборите в Италия, изглежда, че трябва да избира между бюджетните икономии и мерките за растеж, но това е погрешно предположение“, коментира преди дни германският канцлер Ангела Меркел.

Тя призова Италия да не се отклонява от мерките за строги икономии и подчерта, че ново експертно правителство не е вариант за излизането от политическата криза.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен потвърди нейните коментари и посочи в интервю за Der Spiegel, че блокът не трябва да се отказва от бюджетната дисциплина.

Политическата нестабилност в Италия заплашва за възобнови опасенията за задълбочаване на дълговата криза, отбелязва агенцията. Избирателите в третата по големина икономика на Европейския съюз (ЕС) въстанаха срещу вдъхновените от Германия мерки за икономии, а партията на комика Джузепе (Бепе) Грило събра над 25% от гласовете с обещания за прекратяване на икономиите и свикването на референдум за членство в еврозоната.

„Всеки значителен опит да се подкопаят реформите на Марио Монти рискува да донесе сътресения на цяла Европа“, коментира Холгер Шмидинг, главен икономист на Berenberg Bank в Лондон.

Италианският президент Джорджо Наполитано призова политическите лидери да действат в името на обществения интерес и международната репутация на страната, след като Бепе Грило съобщи, че партията му няма да подкрепи каквото и да било правителство. Пиер Луиджи Берсани пък се съпротивлява на варианта коалиция с Грило или с бившия премиер Силвио Берлускони. Италия може да стигне до нови избори през тази година, ако Берсани и неговата партия не успеят да намерят достатъчна подкрепа, за да съставят правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още