IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция вече се приема за „развиваща се икономика“

Това е сериозна констатация и шамар за Гърция, коментира анализатор

12:46 | 04.03.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцки учители протестират срещу бюджетните икономии, Атина, 2 март 2013 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцки учители протестират срещу бюджетните икономии, Атина, 2 март 2013 г. Снимка: Ройтерс

Водещ американски фонд прекласифицира Гърция от „развита“ на „развиваща се икономика“, съобщава CNBC.

Russell Investments, който управлява активи за 162,9 млрд. долара, обяви в петък, че Гърция крие рискове за глобалната икономика, откакто дълговите ѝ нива достигнаха неустойчиви стойности през 2009 г., както и че вече не покрива „макроикономическите критерии“ за развит пазар.  

„Това е сериозна констатация и шамар за Гърция“, казва Джери Уебман, главен икономист на Oppenheimer Funds. Ефектът за инвеститорите обаче ще е ограничен, допълва той.

„Ако сте вързани към индекс, това ще ви се отрази, но ако просто преценявате дали гръцка компания е подходяща за инвестиции, или не, оценката определението няма да окаже влияние на решението ви“, коментира той.

Russell Investments посочва, че независимо, че подобни прекласификации са рядкост, те наистина се случват, когато дадена страна престане да отговаря на критериите за настоящия си статут. „Ако имаме 3 години на сериозни икономически промени, оценката за дадена страна може да бъде променена“.

През последната година фондовият пазар в Атина е нараснал с 32%, но все още е с 81% под нивото си от октомври 2007 г.

„Методологията на Russell изисква развитите пазари като цяло да са най-малко рисковите и най-ефективните, докато развиващите се пазари да са прогресивно по-рискови и по-малко ефективни“, се посочва в изявление на фонда.

В понеделник тройката институционални инвеститори – Европейският съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) - се върнаха в Гърция, за да оценят прогреса на страната по отношение на икономическите реформи. През 2013 г. Гърция трябва да приложи бюджетни съкращения в размер на 11 млрд. евро, за да получи допълнителна финансова подкрепа.

През настоящата година гръцката дългова тежест се очаква да достигне 179% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 4
iivanoff
преди 11 години
Ако не разборат - работата е много лоша, защото не е имало полза от това че са се научили да четат!Няма много време, започнаха да колят вече и НЕпрасета... - ами изкарани са на първа линия прасетата (PIIGS) и се коли всичко наредКакто казва един умен човек - Щом "пуйките гласуват за Коледа", какво да ги очаква? - ами манипулират обикновенния човек и го карат да "влезне във фурната сам", това значи "пуйките да гласуват за Коледа"!Тук изпълнението на "плана" ще навакса! - това е забавянето на предстоящото порати технически причини /избори/, но ще съкратят почивката с предсрочни такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
theforce
преди 11 години
Според мен повечето не разбират какво искаш да кажеш.G = Greece. Ти казваш, че колят "НЕпрасета", а Гърция е прасе?И за кои "пуйки = обикновени хора" става въпрос, гърците или други? И в конкретния случай въпросните хора както и да гласуват ги очаква едно и също, не е ли така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Стига с тази тройка очернила не знам си какво...Гърците защо имат нужда от толкова много заеми за кльопачка?Ако тройката беше лоша да не я търсят да им снася заеми а сами да си произведат колкото си искат и да си карат с него.Никой не ги бута да ходят да просят помощи, заеми и опрощаване на дългове при ЕС, МВФ, ЕЦБ. Ако им стиска да се отделят и да се оправят сами с работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
Vesko94
преди 11 години
"Тройката" направи очерни живота на гърците. 1/3 спад на заплати и пенсии си е доста за техния стандарт. Не че сега им е много нисък, но когато си живял години наред със стандарт, който ти е позволявал доста приличен живот, сега би ти дошло малко нанагорнище... Иначе гърците напълно заслужават това, което им се случва. Не може с манипулации да живееш на гърба на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
iivanoff
преди 11 години
Боже ,боже, като си гледам минусите и разбирам какво е нивото ТУК...прасета = PIIGSпуйките = обикновенните хора...стига ви толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
iivanoff
преди 11 години
Няма много време, започнаха да колят вече и НЕпрасета...Както казва един умен човек - Щом "пуйките гласуват за Коледа", какво да ги очаква?Тук изпълнението на "плана" ще навакса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
bgMan
преди 11 години
Така като гледам гърците още не са разбрали какво им се случи.Протестират си и отказват да приемат че това е реалността - да живееш само с колкото можеш да си изработиш.Хората да гледат и да се учат какво ги чака всички социалистически търтеи-тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
trade2win
преди 11 години
Ето едно заглавие, което е достойно за лозунг, за да го прочетат всички, които дават за пример високите доходи на нашите южни съседи. Лесно се забогатява с бюджетен дефицит, само че докога може да продължи такова забогатяване.Пиша за постигането на успех с финансите, на форекс и в живота в моя блог:http://trade2win.blog.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Това е резултатът от членство в елитен клуб, където не ти е мястото. Още доста държави ще последват Гърция и България скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още