IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отново не успя да събере заложените приходи от данъци

Растящата планина от несъбрани данъци в Гърция нарасна с 10% до 55 млрд. евро

10:30 | 01.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сблъсък на полиция с демонстранти в центъра на Атина, 20 февруари. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сблъсък на полиция с демонстранти в центъра на Атина, 20 февруари. Снимка: Ройтерс

За поредна година Гърция не успя да събере заложените приходи от данъци, разминавайки се чувствително с очакваните постъпления, съобщава Financial Times.

Данните пораждат съмнения дали гръцкото правителство наистина иска да се справи с укриването на данъци и корупцията, се посочва в конфиденциален доклад на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), публикуван в гръцки медии.

Усилията за повишаване на събираемостта на просрочени данъци донесе едва 1,1 млрд. евро в гръцкия бюджет спрямо заложените 2 млрд. евро, разкриват данните от доклада.

В същото време растящата планина от несъбрани данъци в Гърция нарасна с 10% до 55 млрд. евро, което е равносилно на близо 30% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Дългоочакваната реформа на данъчната администрация, която беше договорена с международните кредитори, е извършена „на парче.. и в условията на хаос. В същото време уменията на новоназначените данъчни служители са неадекватни и някои особено чувствителни отдели в администрацията остават с недостатъчен персонал“, се посочва в доклада.

Въпреки че Гърция успя да наложи контрол над разходите си, укриването на данъци остава на „зашеметяващо високи нива, особено сред богатия елит, който използва политическото си влияние, за да не плаща данъци“, предупреждава МВФ.

Повече от две години след старта на широкомащабната данъчна реформа Атина все още събира под 10% от прогнозираните данъци върху личните и корпоративни доходи, се посочва в изследването на ЕС и МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Никога няма да може - значи плана е изпълнен, следва втората част...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още