IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарците гласуват за таван на заплатите в корпорациите в неделя

На референдум се предлагат повече права, с които да контролират възнагражденията на ръководния персонал

09:23 | 01.03.13 г. 3
Швейцарците гласуват за таван на заплатите в корпорациите в неделя

Някои бонуси на топ мениджъри ще станат незаконни - пример е "възнаграждението за добре дошъл" от 4 милиона франка на бившия ръководител на германската централна банка Аксел Вебер, когато той се присъедини към UBS като председател на съвета.

Поддръжниците на инициативата посочват, че искат неспазващите разпоредбите да лежат в затвора до 3 години и бъдат глобявани със сума, възлизаща на до 6 пъти годишното възнаграждение на "провинилия се".

Ако гласоподавателите приемат плана, той ще бележи разтърсваща промяна за финансовия либерализъм, с който е известна Швейцария и заради който страната е приютила няколко световни производители като Nestle, Swatch и Holcim.

Страната също така ще има най-строгите разпоредби за листвани компании в света.

Швейцарските компании твърдят, че новите правила ще пречат на световните компании, базирани в Швейцария, и ще подкопаят конкурентоспособността на швейцарските фирми.

Противниците на плана го определят като евентуална причина за закриване на работни места. Те изтъкват също така, че ежегодното избиране на съвет би могло неумишлено да отвори вратите за хеджфондове и други "корпоративни нападатели", които може да се опитат да изтръгнат контрола на швейцарските предприятия.

Швейцарските компании финансираха кампанията си срещу инициативата с 8 милиона франка, докато групата на Миндер изхарчи 400 000 франка.

Без значение какъв ще бъде изходът от референдума в неделя, промени ще има, макар и не толкова драстични, колкото предвижда инициативата на Миндер.

Правителството е подготвило контрапредложение, подкрепено от швейцарските работодатели, което автоматично ще влезе в сила, ако гласоподавателите отхвърлят инициативата на Миндер.

Мярката цели да обуздае облагодетелстваните мениджъри, но разчита повече на доброволни постъпки. Листваните компании ще бъдат принудени да гласуват за заплатите на мениджърите, но резултатът няма да е задължаващ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
комунизма идва... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Напълно съм съгласен. Има ли обществено значим проблем, то той веднага се поставя на Референдум. Поне така е в Швейцария. И там няма минимални прагове за да бъде действителен Референдума, няма как и да има, като такива избори се правят през 2 седмици и който иска гласува, който не иска се съобразява с това, което са гласували тези, които са отишли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Ето отново един от многото примери за опита в демокрацията и контрола на други държави. Отново референдум по значим за тяхното общество въпрос.Не е нужно да откриваме топлата вода. Нека я използваме. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още