IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Номинираният премиер на Словения: Можем да избегнем спасителната помощ

Аленка Братушек смята, че това е възможно с банкова ревизия, консолидация на публичните финанси при запазване на ръста и добро управление на държавните активи

13:35 | 28.02.13 г.
<p>
	Аленка Братушек. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Аленка Братушек. Снимка: Ройтерс

Братушек твърди, че действията ѝ би трябвало да успокоят инвеститорите.

„Отчитайки, че нашата програма предвижда споразумение по 3 ключови момента – банкова ревизия, консолидиране на публичните финанси по начин, който да не пречи на ръста, и по-добро управление на държавните активи – вярвам, че ще вдъхнем увереност на финансовите пазари“, подчерта тя.

Словенският парламент вероятно ще гласува правителството на Братушек в края на март, в което ще участват и Социалдемократическата партия и бивши съюзници на Янша. Ако бъде утвърдена на поста, тя ще е първата жена, премиер на Словения.

Като се имат предвид обаче различията в новата коалиция, която ще обедини лявоцентристите с дясноцентристката Гражданска листа и партията на пенсионерите Десус, участвали в предишното правителство, на Братушек ѝ предстои нелек път.

Вече възникнаха разногласия за необходимостта от „лоша банка“, в която да бъдат прехвърлени лошите кредити, за да може местните кредитни институции да бъдат рекапитализирани и продадени, но на която номинираната за премиер досега се противопоставяше.

Братушек определя ревизията на банките като най-важен свой приоритет.

„Този проблем трябва да бъде разрешен колкото се може по-скоро, на най-ниската възможна цена и по начин, който да бъде добър за банките и за икономиката. Това не е отричане или приемане на „лошата банка“, имаме нужда от съчетаване на рекапитализацията на банките и изчистването на лошите кредити“, изтъква тя.

Експертни оценки предполагат, че спасителната помощ за Словения би могла да достигне 5 млрд. евро, като основната част от нея ще се използва за стабилизирането на банките. Макар и дребна в сравнение с тази за Гърция и Ирландия, тя би била политически мъчителна, докато еврозоната се бори за преодоляване на финансовите проблеми в Испания, Италия, Португалия и Кипър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още