IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатът от изборите в Италия натежа върху европейските борси

Вероятността Италия да свика референдум за членството си в ЕС преди края на политическата криза е ниска, но не е за пренебрегване, твърди анализатор

19:54 | 26.02.13 г. 1
Резултатът от изборите в Италия натежа върху европейските борси

Основните европейски индекси днес регистрираха отстъпления, а доходността по италианските държавни облигации нарасна рязко, след като резултатите от изборите в страната подхраниха опасенията за възможна политическа нестабилност в третата по големина икономика в еврозоната, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс  Stoxx Europe 600 се понижи с 1,32% до 284,60 пункта, увеличавайки загубите си от вчерашната сесия, макар да запазва печалба от 1,8% от началото на годината.

Лявоцентрпистката коалиция, оглавявана от Пиерлуиджи Берсани, спечели най-много места в долната камара на италианския парламент, но няма никаква преднина в Сената, а и двете камари са необходими за прокарването на законодателство. Освен това бившият министър-председател Силвио Берлускони отхвърли вариант за коалиция с лидера на центристите и досегашен премиер Марио Монти, увеличавайки допълнително несигурността.

„Италианската икономика е изправена пред най-малко няколко месеца на несигурност, което ще се отрази и на инвеститорското доверие. През следващите месеци финансовата неопределеност и препятствията пред структурните реформи и тези на пазара на труда изобщо няма да бъдат приети добре от световните инвеститори“, пише в свой коментар Андрю Милиган, ръководител на отдела за световни стратегии в Standard Life Investments.

„Инвеститорите ще трябва да помислят и за остатъчния риск. Вероятността Италия да свика референдум за членството си в Европейския съюз преди края на политическата криза е ниска, но не е за пренебрегване“, добави той.

„Италия се насочва към нови избори в рамките на 6 месеца, тъй като резултатите от настоящите я правят неуправляема. Това е политически, икономически и финансов хаос“, пише в свой туит професорът от университета в Ню Йорк Нуриел Рубини, прочут с мрачните си прогнози.

Италианската борса бе допълнително разтърсена от слабата продажба на държавен дълг, като доходността по емитираните 6-месечни съкровищни бонове на обща стойност 8,5 млрд. евро скочи рязко при намалено презаписване спрямо предишния аукцион на книжа със същия срок на погасяване. На вторичния пазар пък доходността но еталонните 10-годишни държавни облигации скочи с 47 базисни пункта до 4,83%.

Доходността по испанските облигации също се повиши, тъй като инвеститорите се опасяват, че проблемите в Италия може да се разпространят и в други страни от еврозоната.

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Гарсия-Маргайо е заявил, че е изключително разтревожен от резултатите от изборите, защото те показват силна подкрепа за партиите, които са против мерките на строги икономии.

Доходността по 10-годишните испански облигации нарасна с 21 базисни пункта до 5,31%, а индексът IBEX 35 загуби 3,2% до 7 980,70 пункта.

В Италия FTSE MIB потъна с 4,89% до 15 552,20 пункта, като най-големите губещи бяха банките. Акциите на Intesa Sanpaolo SpA понижиха стойността си с 9,1% до 1,23 евро, като властите забраниха късите им продажби, а тези на Banca Popolare di Milano поевтиняха с 5,7% до 52 евроцента.

Германският индекс DAX 30 отстъпи с 2,27% до 7 597,11 пункта, като акциите на BASF SE загубиха 2,5% от стойността си до 72,05 евро, след като тримесечната печалба преди лихви и данъци на химическия концерн остана под очакванията на анализаторите.

Във Франция CAC 40 заличи 2,67% до 3 621,92 пункта, като пазарната капитализация на Société Générale SA намаля с 5,45% до 28,20 евро за акция, а тази на Total SA се сви с 3,2% до 37,20 евро за акция, след като цената на петрола се понижи на международните пазари.

Британският индекс FTSE 100 загуби 1,34% до 6 270,44 пункта, като акциите на HSBC Holdings PLC понижиха стойността си с 2,3% до 713 пенса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
stoiloff
преди 11 години
Е берлускони ако не ни разкаже играта кой друг :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още