IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК още обмисля действия относно етеричните масла в козметиката

Доклад на Научния комитет по безопасност на потребителите предупреди за алергените в козметичните продукти

16:39 | 26.02.13 г.
ЕК още обмисля действия относно етеричните масла в козметиката

Все още обмисляме действията си относно употребата на етеричните масла в козметичните продукти. Това съобщава комисарят по въпросите на здравеопазването Тонио Борг в отговор на питане на българския евродепутат Мария Габриел.

„Бихме искали да допринесем за информирането на потребителите и за безопасността им по най-подходящия и целесъобразен начин“, заявява Борг, цитиран от пресслужбата на Габриел.

Изпратеното запитване от страна на Габриел беше продиктувано от доклад на Научния комитет по безопасност на потребителите за алергените в козметичните продукти. Според анализите използването на етеричните масла може да предизвика алергии.

В месеците след това се появиха слухове, че докладът може да предизвика забраната за използването на натурални продукти в козметиката. Това би засегнало производителите на етерични масла като розово, лавандулово и други, в които области пък България е на първо място в ЕС.

Преди броени седмици земеделският министър в оставка Мирослав Найденов заяви, че е постигната договореност забрана за използването на етеричните масла да не бъде налагана.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още