IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Руската икономика трябва да се диверсифицира

Често пъти кризата може да се превърне в допълнителен импулс за развитие, казва руският премиер

14:32 | 23.02.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Медведев: Руската икономика трябва да се диверсифицира

За да се развива руската икономика, трябва да се увеличи делът на доходите от високотехнологични отрасли и да се повиши жизненото равнище. Това е мнението на руския премиер Дмитрий Медведев, изразено в интервю за кубински медии по време на  визитата му в Хавана.

"В руската икономика има редица предизвикателства, на които още не сме отговорили. Първо, нашата икономика е силно зависима от цените на суровините. Това е лошо. Трябва да е диверсифицираме", каза Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Премиерът подчертава, че почти половината от постъпленията в бюджета са от износа на въглеводороди - газ и нефт, и добави, че макар това да е важно перо за доходи, независимо от това Русия има огромен научно-технически потенциал и добри условия за създаване на високотехнологична икономика, на "умна икономика".

„Просто износът на нефт и газ вече не носи такива доходи, които можеше  да носи преди. затова сега трябва да взимаме мерки за намаляване на дела на суровинните отрасли в полза на високите технологии в промишлеността, включително преработката на суровините, защото това също може да бъде основано на най-високи технологии“, заяви Медведев.

Като втори проблем на руската икономика той посочи повишаването на жизненото равнище в Русия. Медведев подчерта, че от 1991 г. страната е изминала дълъг път, но в тази сфера  все още има проблеми.

Според премиера доходите на специалистите в бюджетната сфера все още не отговарят на "сегашното равнище на развитие на Русия". Той напомни, че президентът и  правителството са решили да бъдат увеличени заплатите на лекарите, учителите, преподавателите във висшите училища и университетите.

Говорейки за световната финансова криза и за това как тя се  отразява на Русия, Медведев заяви, че често пъти кризата може да се превърне в допълнителен импулс за развитие. Според него това важи и за сегашното положение на Русия. Като цяло икономиката е в "нелошо" състояние, ако се сравни с положението по света, каза Медведев и отбеляза, че икономическият растеж на Русия за миналата година е бил по-висок от световния - около 3,6 на сто от БВП. Добави и, че Русия има сравнително добри показатели на инфлацията, че имат нисък процент на вътрешния и външния дълг спрямо БВП.

Медведев се обяви за отмяна на американската търговско-икономическа блокада на Куба, която нарече "възмутителна" и анахронична.

Всички държави на света трябва да създадат по-съвременна и ефикасна глобална финансова система. Това е сложна, но изпълнима задача, каза още Медведев в интервюто си за кубински медии.

Русия е готова да бъде много активна в създаването на по-съвременен и справедлив финансов ред, защото ако тя не го направи, вместо нея ще го направи някой друг, а това няма да е "добра игра", заяви руският премиер. Моделът на икономическо сътрудничество в съвременния свят трябва да е полицентричен.

Днес нито една държава, дори и най-силната и мощната, не може да претендира за ролята на главна икономика на планетата, дори ако емитира свободно конвертируема валута, резервна валута - като долара или друга, посочи Медведев и добави, че кризата от 2008 г. е показала, че може да пострада всяка икономика - и американската, и на ЕС, "да не говорим за други страни". 

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
DADA
преди 11 години
До многознайковците по-долу:***.irr.ruвижте колко струва едно жилище, колко струват колите "секънд хенд", вижте цените на промоциите в Метро и тогава говорА по отношение на Медведев, само говори - беше премиер, президент, премиер - нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
vankata89
преди 11 години
И сметките им са по ниски от тези в България мн важно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
IvoDim
преди 11 години
ами сега номинално средната им заплата е 2 пъти по висока от българската. Плановете им са за още едно удвоение до 2020. Т.е. сега взимат преисчислено в левове 1400 искат да го докарат до 2800 ...зле ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Ами направи го Ти си министър -председател Имаш огромна власт Просто действай и го направи Руснаците заслужават по-добър живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още