IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки в еврозоната с милиардна печалба от ДЦК на затруднени държави

Само от лихвите по гръцки облигации ЕЦБ е реализирала 555 млн. евро

10:26 | 22.02.13 г. 1
Централните банки в еврозоната с милиардна печалба от ДЦК на затруднени държави

Централните банки в еврозоната са направили около 14 млрд. евро от държавни ценни книжа на тежко пострадалите от кризата страни, които бяха принудени да предприемат тежки икономии, за да отговорят на целите за намаляване на дефицита, съобщава FT.

Само Европейската централна банка (ЕЦБ) е спечелила 1,1 млрд. евро от лихви от дълговия си портфейл за 208 млрд. евро, който се състои от държавни облигации на Италия, Гърция, Испания, Португалия и Ирландия. Дълговите ценни книжа са закупени в рамките на вече прекратената програма на институцията, която се проведе в средата на 2010 г. и имаше за цел да успокои пазарите в еврозоната.

Само от гръцките държавни ценни книжа, придобити по линия на първата програма за изкупуване на дълг на затруднени държави, ЕЦБ е реализирала 555 млн. евро, съобщава Ройтрес. Част от тези печалби ще се върнат на Гърция, така че Атина ще получи милиони, освен помощта по линия на спасителните програми, отбелязва информационната агенция.

От централната банка на еврозоната уточняват, че 423 млн. евро от нетната печалба ще бъдат разпределени на националните централни банки.

Въпреки че печалбата на ЕЦБ и банките от еврозоната е сравнително малка на фона на направените икономии, за по-малките и изпаднали в затруднение държави тези суми далеч не са незначителни, отбелязва FT.

Ирландия например този месец успя да направи сложна замяна на дългови инструменти, които използва, за да спаси банковата си система, като така намали годишните си разходи за лихви, които са горе-долу колкото годишните икономии, които страната трябва да прави.

Печалбите от облигациите, които са реализирали централните банки, могат да се съхраняват или да бъдат изпратени обратно към националните правителства, отбелязва изданието. Възможно е също така да бъдат дадени за съхранение в централните банки на стабилни икономики, каквато е Германия.

ЕЦБ и централните банки на страните от еврозоната ще държат държавните ценни книжа до техния матуритет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
jujo_si
преди 11 години
Kogato si gi vzemat obratno togava shte e pe4alba, zasega e 4ista zaguba :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още